Lobívie z mé sbírky XV.


Lobivia schieliana a L. tiegeliana

Oba dva druhy mají jednu věc společnou. Dokážou to být neobyčejně roztomilé miniaturky, které nikoho ze sbírky nestěhují a svého hýčkatele odměňují pravidelně spoustou krásných kvítků. Rostlinky jsou to různorodé s typickým, zajímavým otrněním. Dobře se množí hozením občasné odnože a tak se z nich dají udělat hezké minikolekce. Hodně rozdílné v těle jsou zejména rostliny Lobivia schieliana. Shromáždil jsem např. toto:

Obr. č. 1 -  Lobivia schieliana

Svoji první „šílenku“ jsem koupil někdy v roce 1980 v době mých studií v Zahrádkáři v Praze v Lazarské ulici. Na jmenovce bylo připsáno f. robustior a opravdu je v těle hodně netypická. Původní rostlina dosáhla délky 27 cm, přitom lehla, takže loni jsem z ní vzpřímený vršek upicnul a zakořenil. Taky jsem sklidil asi 50 odnoží, co s nimi budu dělat, nevím. Na dalších obrázcích jsou rostlinky sice různé, ale mnohem typičtější.

Obr. č. 2 -  Lobivia schieliana

Obr. č. 3 -  Lobivia schieliana 

Tahle forma se sněhově bílými trny je krásná, atraktivní, pilně odnožuje, ale vůbec nechce kvést. Mám ji čtyři roky, květ ani jeden.

Obr. č. 4 -  Lobivia schieliana

Obr. č. 5 -  Lobivia schieliana

Na 6. fotce je kytička, která je ve sbírkách dost často rozšířená jako Lobivia hofmanniana, někdy i jako Sulcorebutia. Je to jeden z Backebergových omylů uvedený v Kakteenlexikonu. Jedná se o krásnou formu L. schieliana.

Obr. č. 6 -  Lobivia schieliana

K zajímavým formám patří i nepublikovaná (kdoví, co to je) forma unguispina.U tohoto druhu se uvádějí také žluté květy, já takto kvetoucí rostliny nemám. Zato mám kytičku kvetoucí krásně růžově.

Obr. č. 7 -  Lobivia schieliana f. unguispina

Obr. č. 8 -  Lobivia schieliana - růžový květ

Donedávna jsem neměl ani jednu ze dvou uznávaných variet – var. leptacantha. Teď už ji sice mám, ale ne nafocenou. Druhou varietu vám na dvou snímcích ukážu – var. quiabayensis:

Obr. č. 9 -  Lobivia schieliana var. quiabayensis L1004

Obr. č. 10 -  Lobivia schieliana var. quiabayensis R205

No a teď přejdu k pár snímkům druhého dnešního druhu – Lobivia tiegeliana. Na jejich malé, ale krásně tvarované a vybarvené květy se vždycky strašně moc těším. Na jaře letošního roku to těšení bude zvláště velké, loni jsem si ze zájezdu na jih Moravy přivezl asi 30 různých semenáčků, další mi na podzim věnoval př. Vašek Šeda, tak to bude (doufám) nářez. (Teda vlastně teď se říká „fičák“, že jo?)

Obr. č. 11 -  Lobivia tiegeliana

Drobnější a jemněji otrněná je var. pusilla a podobná, ale žlutě kvetoucí var. flaviflora. Od té jsem bohužel omylem vymazal fotku ještě před vypálením, tak jen hodně nekvalitně přefocený diapozitiv.

Obr. č. 12 -  Lobivia tiegeliana var. pusilla

Obr. č. 13 -  Lobivia tiegeliana var. flaviflora

V roce 1984 se mi trochu podloudnými cestami podařilo získat kvantum semen od KK. Bylo jich tehdy asi 300 druhů, celkem cca 5000 semen. Klíčivost 1 %, možná to někdo z vás taky zažil. Z tohoto výsevu pochází kaktus na dalším snímku – Lobivia tiegeliana var. subterranea KK 528. Název variety sedí dokonale, i když není uznáván. Mám dvě rostliny, obě jsou sice v šestkách květináčích, ale kromě jejich řepy už v nich dnes asi není nic. Vůbec neodnožují, nahoru nerostou, ale kvetou parádně.

Obr. č. 14 -  Lobivia tiegeliana var. subterranea KK 528

Poslední dnes představenou kytičku jsem vysel jako Lobivia fricii. Zmatek kolem jejího pojmenování je naprosto dokonalý, byl mnohokrát popisovaný, ale oficiální jméno dnes nejspíš je Lobivia (taky Echinopsis) tiegeliana var. cinnabarina. Budiž. Je mnohem řidší než typová varieta a květy má červené.

Obr. č. 15 -  Lobivia tiegeliana var. cinnabarina

Tak a zbývající druhy klasických lobívií projdeme příště už asi naráz. Pak ještě nějaké ty hybridy a pak už dám s lobíviemi pokoj.

 

Související články
Lobivia ferox (11/2003)
Lobívie z mé sbírky I (12/2004)
Lobívie z mé sbírky II (01/2005)
Lobívie z mé sbírky III (02/2005)
Lobívie z mé sbírky IV (03/2005)
Lobívie z mé sbírky V (04/2005)
Lobívie z mé sbírky VI (05/2005)
Lobívie z mé sbírky VII (06/2005)
Lobívie z mé sbírky VIII (07/2005)
Lobívie z mé sbírky IX (09/2005)
Lobívie z mé sbírky X (10/2005)
Lobívie z mé sbírky XI (11/2005)
Lobívie z mé sbírky XII (12/2005)
Lobívie z mé sbírky XIII (02/2006)
Lobívie z mé sbírky XIV (03/2006)
 
Jak to dělá Franta Šibal? (12/2005)
Na návštěvě u Šibalů 1
, 2, 3 (11-12/2005, 1/2006)

Jan Čáp, Kratonohy
E-mail: cap.jan@volny.cz
 
 

(C)

zpět