Málem zapomenuté sukulenty (25)

Obr. č. 1 - Senecio citriformis na počátku české zimy

Senecio citriformis z jihu Afriky nedosáhlo u pěstitelů nikdy takové obliby, jako jeho zelenější příbuzenstvo druhu Senecio rowleyanus. Vždyť kdo by neznal ty živé zelené korálky, navlečené na tenkém stonku, připomínajím nit stejné barvy. Modrozelené listy S. citriformis se tvarem těm zeleným náramně podobají, ale narůstají na vzpřímených stoncích a jejich povrch je pokryt silnou voskovou vrstvou, jejíž struktura se v průběhu roku mění.

Obr. č. 2 - Kontrast nových a starých listů S. citriformis
s loupajícím se voskem na povrchu

Obr. č. 3 - Podzimní květenství Senecio citriformis

Senecio citriformis díky vosku na listech snese plné slunce. Na podzim se na vrcholech objevuje množství tenkých květních stvolů, zakončených typickým složeným květenstvím. Staré listy se tou dobou již začínají výrazně odlišovat od nových, narůstajících obvykle právě během české zimy. Vosk na povrchu starých listů se loupe, tak jak končí jeho ochranná funkce zároveň s přečerpáváním šťávy do listů nových.

Obr. č. 4 – Aichryson laxum s květnovými poupaty

Aichryson laxum pochází z Kanárských ostrovů a kdysi to bývala rostlina v našich sbírkách zcela běžná a hojně pěstovaná. Část pěstitelů možná odradila monokarpie, díky níž po odkvětu rostlina hyne, zatímco o potomstvo se postará množstvím drobných semen. Přírodu však lze v tomto případě snadno oklamat. Stačí jen odstranit část ze záplavy zářivě žlutých kvítků, a bezprostředně po odkvětu rostlinu zbavit i těch zbylých.
 

Obr. č. 5 - Dvě rostliny A. laxum, ještě nedávno si podobné jako vejce vejci!

Rostlina nejenom že to přežije, ale hojně obráží a rázem máme základ k docela hezkému stromečku. Ačkoliv Aichryson laxum v přírodě většinou roste na přistíněných stanovištích, vyrovná se s noblesou i s plnou sluneční palbou. V takovém případě mají listy pouze zlomek velikosti, ale zato výrazné červenohnědé zbarvení.

Obr. č. 6 – Částečně tvarovaná rostlina Aichryson laxum
v mělké misce

Aichryson laxum je ideální rostlinou do mělkých nádob. Její kořenový systém je mělký, a v přírodě je zvyklá vyžít takřka z ničeho. Chlupaté listy, poupata a zčásti i květy jsou ideální výbavou pro chytání ranní rosy, která je v domovině pro rostlinu často na dlouhá období jediným zdrojem vláhy.

Obr. č. 7 - Nakvétající rostlina v kamenné zídce (Valle Brosque, Tenerife)

Na svých nedávných toulkách po Tenerife jsme jich viděli tisíce. Zelené s velkými listy ve stínu vavřínových a vřesovcových lesů, i s listy mnohonásobně menšími a nádherně zbarvenými v prosluněných kamenných zídkách okolo cest. Těm druhým to určitě slušelo více!
 

Obr. č. 8 - A ještě jedna v lávových stráních nad městem Garachico

Málem zapomenuté sukulenty
část 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20,
21, 22, 2324

zpět

Text a  fotografie:
Ivana a Jiří Jandovi
Pávov u Jihlavy
E-mail: 
madagaskar(at)ji(dot)cz
www.sukulenty.estranky.cz 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630