Únor 2016 ve sbírce u Pavlíčků

Rebutia

Rozkvetlá rebucie

Jako jedny z prvních, rozkvétají ve skleníku rebucie. Je krásný únorový slunečný den, pod sklem je skoro 30 °C a hezké květy těchto drobných kaktusů upoutají hned na první pohled. Na jmenovce je jméno Rebutia minuskula, ale to se mi nezdá. Je fakt, že špatně pojmenovaných rostlin vidí člověk ve sbírkách dost. Ale co je po jménu, když je to taková kráska pro radost.

Echinocereus coccineus, Brevster Co.

Echinocereus coccineus, Brevster Co.

Mnoho kaktusářů se poslední dobou orientuje na mrazuvzdorné kaktusy. Snad tomu pomůže i fantastická knížka, kterou napsal Gabo Vereš, a jejíž další, doplněné vydání je nyní v prodeji. Však se podívejte, jak fantasticky vyhlížejí zasněžené echinocereusy, na obrázku je Echinocereus coccineus z texaského okresu Brevster Co.

Gymnocactus mandragora

Gymnocactus mandragorae

Vzácnost nad vzácnost – to je Gymnocactus, Rapicactus, nebo chcete-li Turbinicarpus mandragora. Bájná kytička, kterou prý objevil náš cestovatel A. V. Frič. Nechce se tomu věřit, ta maličká lokalita břidlicových kopečků je tak daleko od jediné, velmi špatné kamenité cesty… U mne nyní zakvetl pravokořenný semenáč, a myslím, že jsem jeden z mála, komu se to u nás povedlo. Potřebuje hluboký květináč, neboť má pod sebou masivní kořenovou řepu.

Pomalu končí distribuce semen, i nabídka rostlin je aktuální jen do konce března. Častý dotaz je, kolik si účtujeme za dopravu. Otázka je na místě, některé zásilkové firmy účtují mnohem víc, než pošta skutečně stojí. Takže odpovídám – u nás účtujeme za dopravu tolik, kolik nás to doopravdy stojí. K tomu pak přičítáme 15 Kč manipulační poplatek – balné.

A ještě jedna upoutávka, v prodeji je už jen několik nádherných knih, doprodej je za polovinu původní ceny – autorem je český specialista Roman Pavlica. Podobná příležitost se už jen tak nenaskytne!

Zdravím z Chrudimi – PP

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630