Červen 2015 ve sbírce u Pavlíčků

Červen jsem až skoro do konce strávil v USA, věřím, že touhle cestou čtenáře provedeme v připravovaném seriálku v těchto novinách. Cesta to byla zajímavá, bude o čem povídat. Trochu malou kaňkou byla potupná prohlídka těsně před odletem z LA, kdy naší pětičlennou výpravu prohlíželo 8 celníků a inspektorů, včetně kapsy u trenýrek, jestli jsme jim náhodou neuzmuli nějaké semínko od kaktusů nebo snad pomerančů – nevím. Povídali si s námi jen anglicky. Ty protáhlý americký ksifty, co nenašly ani Ň, nám ovšem udělaly radost. Ti lidé se nám za to příkoří ovšem neomluvili, ale hlavně že nás pustili do létadla.

Pohoda v Joshua Tree

Po příletu domů bylo dobře. Do Čech se dostavily stejné teploty, jaké nás provázely v Údolí smrti nebo třeba v Joshua Tree, kde si hovíme s báječným chlapíkem Láďou Basovníkem. A v tom krásném prostředí si pokuřujeme doutníček – co více si může seňor (vlastně senior) přát? A tak předběhněme připravované povídání z USA aspoň jednou fotečkou, ilustrující tu nádhernou podvečerní pohodu. Následující večerní ohýnek, s povídáním u pivínka a Kapitánem Morganem, naší náladu jenom umocnil.

Echinocereus polyacanthus ssp. huitcholensis Lau 768, Plomoso, Sinaloa

Přeskočme však k Pavlíčkovým, a podívejme se, co koncem června (a začátkem července) zrovna kvetlo. Však víte, zajímají mne hlavně echinocereusy, a kvetly mi i ty, které nejsou zrovna moc obvykle ve sbírkách se vyskytující. V posledních novinách je představen Echinocereus spec. Lau 768, z Plomoso, Sinaloa. Našel jsem správné jméno - Echinocereus polyacanthus ssp. huitcholensis.

Echinocereus spinibarbis, Říha 1989, Rayones (NL)

Další kráskou je kytka, kterou jsem získal od Jeníka Říhů z Lysé nad Labem. Jmenovka říká, že je to E. spinibarbis, JŘ, z roku 1989, a že pochází z Rayones (NL). Pak by to byl spíše E. rayonensis, ten by však dle mého soudu měl být více trnitý, z okruhu E. longisetus (?). Jméno je to nejasné, rostlina krásná, nádherně kvetoucí, a protože pochází od pana Říhy, tak i úctyhodná.

Echinocereus websterianus Lau 098

Vykvetl take Echinocereus websterianus Lau 098. Tahle rostlina si dá na čas, než vykvete. Je u mně už déle, než 10 let, a kvete poprvé. V přírodě ji viděl jen málokdo, a není divu. Roste totiž na celkem nezajímavém ostrově u pobřeží Baja California, na San Pedro Nolasco Island, podobně jako neméně krásný a vzácný E. grandis, co roste na ostrově vedle.

Echinocereus stoloniferus SB 1330, Yecora, Sonora

A poslední z dnešní módní přehlídky je žlutokvětý parádník, Echinocereus stoloniferus SB 1330, rostoucí poblíž Yecora v Sonoře. Květy jsou už unavené vedrem, stihl jsem fotku jen tak tak, zítra by už bylo pozdě. Také je to kytka, která si s kvetením dá na čas, i proto si zaslouží víc pozornosti, než třeba běžný E. fitchii.

Rubriku uzavřu rostlinou, kterou jsem vypěstoval ze semen co sbíral v Bolívii Míra Sladkovský. Protože už Mirek není mezi námi, i proto, že jsem s ním byl na své první cestě na jaře roku 1990, v době kdy u nás ještě vládl komunistický parlament (volby jsme sledovali od Stevena Bracka v Belenu, v NM.), tak jako jednoho z mála zástupců Jižní Ameriky ji s úctou chovám mezi všemi těmi Mexikány…

Krásné léto vám přeji z Chrudimi – a zastavte se u nás – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630