Květen 2013 ve sbírce u Pavlíčků

1. máje se u nás tradičně odehrála milá komorní akce, Otevírání skleníků. Zase jsme se sešli v 10 dopoledne u kašny na chrudimském náměstí.

Kaktusáři u kašny na náměstí v Chrudimi

Skvělou přednášku o výletu na Kubu za kaktusy přinesl Libor Kunte a na úvod setkání nám zazpívala Maruška svou písničku o kaktusech a kaktusářích. Akce jako obvykle končila odpoledním posezením u Pavlíčků.

Hudební vystoupení

Na konci května média ohlásila, že u nás od začátku roku bylo jen 80 slunečných hodin. To je nepředstavitelně málo, a přesto se to na kytkách nijak moc neprojevuje. Kvetou krásně i rostliny, které jsou od března venku, kvetou pomalu, a květy vydrží jistě dvojnásobek doby, než kdyby bylo mnohem víc tepla a slunečního osvitu.

Mammillaria luethyi

Podívejme se na první obrázek, Mammillaria luethyi. Je zima a pod mrakem, květy nejsou naplno otevřené, ale kdyby byly, tělíčka by se pod nimi úplně schovala.

Aylostera theresae KK 1724

Množstvím květů se pochlubil taky trs Aylostera theresae KK 1724, tahle jarní kytička by neměla chybět ani ve sbírce zarytých mexikánů.

Pediocactus simpsonii ssp. bensonii PP 1119, Divide Fork, Colorado Plateau

Prvně mi zakvetl Pediocactus simpsonii ssp. bensonii PP 1119, jehož semena jsem našel u Divide Fork, Colorado Plateau. Nikdy mi nevypadne z paměti ten zážitek, kdy jsme zastavili na ploché náhorní planině, a v řídké trávě jsme spatřili stovky velikých rostlin s tmavě do fialova zabarvenými trny.

Pediocactus simpsonii ssp. bensonii PP 1119 na lokalitě u Divide Fork

Temena byla pokrytá zralými plody a sypajícími se semeny, nasbíral jsem pytel, vše se rozebralo, kolik je ale těchto nádherných kytiček mezi kaktusáři? Přitom tržba jen za tato semena by mi lehce zaplatila letenku, a ještě by zbylo na burbónek. Byli jsme tam 12. června, před 12 lety, pokud se na tu krásu chce někdo podívat, pak koordináty jsou tyto: 38 45 03 / 108 37 32. Věřte mi, stálo by to za to!

Echinocereus adustus SB 72 je efektní, i když nekvete. Je zajímavé, že některý rok vystrčí několik silných středových trnů, jiný rok zase přidá jen okrajové.

 Echinocereus adustus SB 72

Takhle pěkně mi vykvetl bezejmenný Stenocactus L 1377, který Lau sbíral západně od Ciudad Victoria. Poslal jsem dotaz Jardovi Záhorovi, zda už po čase nebylo jméno k tomuto polnímu číslu identifikováno.

A tohle je odpověď:
Na jméno si vůbec netroufám. Mám stejný kytky, ale pod jiným polním číslem L 1564. Společné mají kromě vzhledu, tedy od svislé osy odklánějících se širokých horních středových trnů, velké areoly, placatý růst, světlejší epidermis a naprosto výjimečný charakter květů, také blízkost k městu Ciudad Victoria. Rozdílný je jen údaj o nadmořské výšce, liší se o 1000 výškových metrů. Jsou to ale tak zvláštní kytky, vyhýbající se známým taxonům, že by si po průzkumu naleziště zasloužily i vlastní jméno – třeba Echinofossulocactus laui“.

Stenocactus L 1377, W of Ciudad Victoria, Tam.

Protože tyhle kytky už dost dlouho kolují mezi lidem beze jména, nebo se jménem pochybným (např. erectocentrus), v našem katalogu bude od tohoto podzimu označen provizorním jménem Stenocactus laui nom. prov., do doby, než někdo lokality prostuduje a popis opublikuje, třeba se tak jméno rostliny stane platným. A páter Alfredo Lau by si to rozhodně zasloužil.

Echinocereus pulchellus ssp. venustus L 1036

Také tuhle kytičku našel v roce 1974 A. B. Lau, nabízel jí pod svým sběrovým (polním, studijním) číslem L 1036. Tehdy jí považoval za Echinocereus pulchellus, o 24 let později byl tento nález Blumem a spol. popsán jako poddruh, tedy E. pulchellus ssp. venustus. Je to půvabná rostlinka, i když na obrázku po zimě ještě seschlá, vodu dostala jen jednou.

Bělokvětý Thelocactus bicolor

Od dobrého přítele Hanse Daniela z Lipska jsem dostal semena bělokvětého Thelocactus bicolor. Vykvetl opravdu hezky bíle, a tak jsem si na něho rád vzpomněl, žel, i když byl mnohem mladší než já, mého díku se už nedožil. Všimněte si, že nejen květ má netradičně bílý místo červeného, i trny postrádají červené vybarvení.

Pediocactus paradinei FH 052

Skončíme pro dnešek s dalším pediokaktusem, a to P. paradinei. Je to krasavec, sběr pana Fritze Hochstattera (FH 052). Vzpomínám na to, jak jsme s Oldou Fenclem zastavili na cestě skrz Kaibab Plateau, a v borovém lese jsme během chvilky našli několik rostlin. Některé měly jen krátké trníky, jiné však měly i takto nádherné sklovité, dlouhé trny.

Ještě mnoho kaktusů jsem během května nafotil, ale to už bych to tím množstvím
přehnal – a tak zase něco za měsíc – Pavel Pavlíček.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630