Stanovištní pokus a moje opakované chyby,
které jsem vyhodnotil po šesti letech

Poslední dobou trpím deziluzí a tak, když píši články, tak se mi vždy zamotají dvě témata do hromady, nevím jestli se to dá překousnout. Dneska se mi zamotala politika do článku o kaktusech. Poslední dobou jsem na práškách, ale když něco napíši tak se mi uleví. Doktor mi řekl, že se mám vypsat, ale nikoho nejmenovat, tak se radši omlouvám těm, kteří mají podobné jméno. - Radomil Souček -

Ze zkušenosti musím potvrdit, pokud chcete bojovat s červci teplou vodou, musíte kaktusy koupat 2 x ročně. Já je koupu místo první zálivky a potom místo poslední zálivky a před ukončení vegetační sezony. Pokud tento režim z nějakých důvodů nedodržím, tak mám problémy, protože kaktusům se vytváří kolem kořenového krčku odumřelé korkové pletivo, ve kterém se mohou škůdci zabydlet.

Já 2x ročně koupu kaktusy proti škůdcům. Letos budu zase volit jako ostatní ochranu
proti škůdcům.

Stanovištní pokus jsem vyhodnotil a přestavěl skleník, hledal jsem takové zasklení, které má stejné vlastnosti jako jasné nebe. Samozřejmě nic takového neexistuje. Jen materiál, který propouští cca 92 % viditelného, ultrafialového a infračerveného záření mne uspokojil a výsledek mne nezklamal. (Odkaz na moji úvahu před lety)

Zde jsem uvedl chybnou informaci. Hlavní Trojský skleník v botanické zahradě je z polykarbonátu. Zajímavou konstrukci má skleník na přezimování velkých rostlin hned vedle. Ten by se hodil pro celostátní výstavu kaktusů, místo samostatných výstav u každého klubu, které jsou vlastně v jednom termínu a zároveň by se tam vešla i burza rostlin. Tedy přestat dělat akce regionální, ale taky čas od času akci Evropskou.

Vlastnosti materiálů mne přesvědčily, že plexisklo je to co hledám. Vlastně mne inspiroval tento plexiskleník, který jsem našel na komerčním webu od rakouského výrobce.

Tak velký skleník nemám, jen skleník, který je asi stejně velký jaký měl Paroubek (po rozvodu Paroulek) taky na balkoně v Jasmínově ulici na Zahradním městě. On měl taky rybičky, ale co mu prasklo velké akvárium a vytopil všechny partaje pod sebou, tak mu zůstaly jen kaktusy. Jinak mimochodem Jirka jeho syn, ten zas potopil parník na Vltavě. Ve škole předsedou nebyl, to mu patřila poslední lavice. Taky nás navštívil na sjezdu v roce 1972, kdy šel za svým tátou. Fotka zachycuje Paroubka mladšího, jak sedí na lavičce, kde si půjčil od táty sako (ročenka 2007). Paroulka máme taky v ročence. Pan Běták, který zastoupil v tomto případě pana Voldána, mu předává pamětní publikaci, pod tento snímek patří taky rok 1972. Tady má Paroulek cizí sako, protože to svoje si předtím polil kávou. Pan Paroulek měl vleklou rakovinu, kvůli které se pak nezúčastňoval klubových setkání, když zemřel, tak se na něj zapomnělo. Jirka to kaktusářům neřekl.

Vrátím se ke svým kaktusům. Po sezoně a přesazení něco občas hodím do smetí, hlavně zbavuji odnoží Psy (Echinopsisy). Ty, když mají přes léto žízeň a málo výživy, tak skoro neodnožují, ale jsem slaboch nakonec jim vodu a živiny dám. Taky část kytek jsem rozdal, hlavně Rebutie a Lobivie a teď se mi po nich stýská. Tak pro porovnání fotka kytek ze stanovištního pokusu po letech.

Pro mne, je to celé postaveno na hlavu. Prostě nerozumím současnému dění.

Dále posílám fotku čtyř rostlin Astrophytum capricorne také po letech, pěstované bez chemie.

Co se týká výživy (hnojení) tak používám Kristalon (Vodorozpustné kombinované hnojivo s mikroprvky pro aplikaci zálivkou) květ a plod. Původně jsem chtěl rostliny podříznout, jak jsem psal před lety v článku „Můj boj s červci“, ale nakonec jsem se bál to udělat na podzim, tak jsem to neudělal a radši rostliny sazím hlouběji a kolem kořenového krčku nasypu pěkně pevně oblázky.

Teď mám chuť podříznout nějakou poškozenou kytku pro Jirku a naroubovat mu ji po vzoru A.V.Friče, který pojmenoval neduživý kaktus po Adolfovi Hitlerovi. Ale žádnou zas tak ošklivou kytku nemám, tak mu nic nepošlu. Letos asi nevyhodím nic.

Rostliny jsou foceny před prvním zalitím pro hezčí vzhled, které jsem vloni udělal, kvůli stěhování až v květnu. V létě jsem pak rostliny letnil na parapetech a skleník přestavěl na plexiskleník.

Po sezoně musím konstatovat, že jsem zřejmě udělal dobře. Teď ještě plánuji skleník doplnit o termostat s mechanickým větráním, protože mám zkušenost, že na jaře, kdy je ráno ještě jinovatka, odpoledne může být v plexiskleníku 30°C a když přestane foukat vítr, teplota může dál stoupat. Letnit budu opět a skleník zase o trochu vylepším a budu si přát, aby se také vylepšila politická kultura.

Co plánuji: Nyní chci odzkoušet nový substrát kombinaci rašeliny, pilin z tvrdého dřeva a antuky poměr 1-1-2 nebo ještě přidat písek a poměr 1-1-1-1. Rašelina má vysokou schopnost zadržet vodu a navázat anorganické živiny, které pak pomaleji pouští. Tvrdé dřevo se v substrátu pomalu rozkládá, váže vodu a doplňuje živiny pro rostliny. Tento substrát by byl v růstové zóně kořenů. Na dno květináčů místo kamínku používám odložený syntetický textil. A povrch a kolem krčku pak keramický posyp antuku nebo prosetou šotolinu. Z tmavé horniny se hodí pro tvrdě pěstované kytky, světlé pro vysokohorské. Zásadně nestíním, jen důsledně větrám. Od zmrzlých je skleník otevřený až do příchodu prvních mrazíků. Zálivka kristalonem jen na jaře, jako druhá zálivka na žabáka. Na žabáka já zalévám také zásadně v létě před studenou frontou nebo před příchodem bouřky. Prostě se snažím napodobit domovinu kaktusů, sucho a potom žabák. Jen u nás se to musí kombinovat s teplotou a sluníčkem. Kvalitní sluneční expozice mírný nedostatek dusíku a dostatek ostatních živin to dělá u kaktusů divy.

Prosím čtenáře, aby si Jirku a ing. Jiřího Paroubka předsedu sociální demokracie nespojovali do jedné osoby, to jsou osoby dvě. Jirku toho já znám toho druhého ne. Jirka má kořeny na Moravě a v Krňanech u Štěchovic a v životopise svoje kořeny důsledně tají a jeho táta nikdy nedokázal správně vyslovit svoje příjmení, vždy vyslovil Paroulek, pod kterým ho také kaktusáři znali.

Pro vybrané návštěvy jsem zasadil jahody, mezi ně každý nepatří.
 

Radomil Souček
 

zpět