Mexiko po čtyřech letech


Zpracováno podle deníku Sváti Matějky z Mostu, milovníka echinocereusů,
bonsají a ještě bůhvíčeho, skvělého cestovatele, společníka a muzikanta.

MEXIKO 2004 (17. 3. - 10. 4.) - den sedmnáctý a osmnáctý

Obraz zkázy statisíců Ariocarpus kotschoubeyanus

…Za vesničkou Estancion Marte zničili místní „kultivátoři krajiny“ víc než milion těchto vzácných rostlin. (Tento výpočet nevznikal v našich hlavách lehce. Po spočítání rostlin na jednom aru, a pak sčítáním nul jsme jej ale nakonec jako objektivní odhad schválili.) Setkali jsme se s mrtvolami i s dosud živořícími exempláři. Odnesením jedné takové bychom my cizinci riskovali kriminál. Žalostný pohled pro každého milovníka přírody na ochranu přírodních jedinečností „po mexicku“. Vlastík na to navázal již několikrát opakovaným referátem, jak je v Mexiku vše naruby a jací jsou to oslové. Akorát mordidu by chtěli a každého by chtěli napálit! 

Lokalita smrti za Estancia Marte - Sierra de la Paila,
stovky hektarů vyoraných kaktusů

„Lokalita smrti“ L: 25 44 574, 101 45 537 obsahuje cca 2 000 ha, 1 ha je 1 000 rostlin. Trojčlenkou se dostaneme k tragickým výpočtům. Kdyby ariáče místní novátoři prodali na podzim, když kvetly, za 1 US dolar, vydělali by přes jeden milion dolarů. To je výdělek, jaký na tomto suchém vyvláčeném pozemku nepořídí ani za mnoho let…



 

Před 4 lety vznikly tyto fotografie a popis situace na lokalitě Ariocarpus kotschoubeyanus. Tehdy jsme si dali za úkol sledovat, jak se situace bude vyvíjet dále. Neboť – při vší naší lásce k těmto (v červené knize velmi ohrožených organizmů CITES I) jsme se snažili pochopit i situaci prostých lidí, v této suché oblasti žijících ze dne na den.

Protože máme to štěstí (nebo možná smůlu) že situaci na lokalitách známe řádově lépe, než „vědátoři“ z Mexika, víme, že např. ariokarpusy, pokud jsou něčím ohroženy v přírodě, pak činností (resp. v některých případech i nečinností) zodpovědných lidí místních, a až v tísící řadě sběrem nadšenců. Tím nemyslím komerční sběry, který si však dnes dovolí jen firmy, jež mají vše řádně (i když neoficiálně) domluveno s odpovědnými úředníky, a vyvážejí rostliny po kontejnerech kamsi do Ásie.

Očekávali jsme, že po 4 letech bude po té obrovské ploše popojíždět závlaha a lány vojtěšky se budou vlnit pod pouštním vánkem? Optimisté možná ano, omluvilo by se tím totiž vyhubení statisíců ariáčků (nepočítaje v to další kaktusy CITES II, které Vás také po nálezu Profepou v autě s určitostí přivedou do mexického vězení).

Tentokrát však mají navrch pesimisté, dnes, po 4 letech, je plocha prázdná, zoraný a rozrušený povrch odnesl vítr, po vyoraných kytičkách tu zbylo pár mumií a sem tam se objevují keříky láreí.

Sombréro dolů, amigos.

Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek(zavinac)chrudim(tecka)cz
 

zpět