Nové Aztekium, nová mexická senzace

Všichni, kdo jsme Mexiko navštívili, víme, že v těch rozlehlých pustinách určitě na nás čeká mnoho dalších zajímavých překvapení. Vzpomínám, s jakým nadšením jsem po deseti dnech hledání s Jarou Šnicerem uviděl přísně utajovanou lokalitu Aztekium hintonii a stejně senzační kytky Geohintonia mexicana. Do dnešních dob jsou tyhle kytky ozdobou sbírek, i když i staré dobré Aztekium ritteri (1929) je i po desítkách let existence ve sbírkách také stále vzácností. Zejména v pravokořenné formě.

Aztekium valdezii nom. prov.

Aztekium valdezii je třetí, dobře odlišitelný druh tohoto malého rodu. V této chvíli je tento druh ještě bez popisu, s provizorním jménem valdezii (nom. prov.). Samozřejmě, že lokalita bude velmi přísně tajená, bude se tvrdit, že to je z důvodu uchránění rostlin před zloději (a asi právem, i když známé lokality A. ritteri a A. hintonii nejsou nijak zvlášť nájezdy sběračů decimovány). Samozřejmě, že v této chvíli nevíme, do jaké míry je areál výskytu zranitelný. Ovšem hlavním důvodem nejspíš budou snahy komerční, vydělat na semenech a rostlinkách maximum možného.

Aztekium valdezii nom. prov.

Co se týče podloží, to je velmi podobné podloží s převažující sádrovcovou složkou tak, jako je tomu i u předchozích druhů. Dá se tedy předpokládat, že rostou na příkrých stěnách údolí, nejspíš orientovaných východ – západ, s dopoledním a podvečerním slunečním osvitem. Spekuluje se o areálu severně od Rayones, což bude zřejmě matoucí informace. Že to ovšem bude od Rayones nedaleko, řekl bych do 30 km, to je pravděpodobnost hraničící s jistotou. Teď už lze jen spekulovat – najdou to naši hledači do roka? Do dvou? Na to by mohla Fortuna vyhlásit sázky…

Obrázky – použity z internetu pro nekomerční informování.
 

 zpět
Autor textu:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630