Vykradli jsme pro Vás:
Lobivia a její rodná sestra Echinopsis

Tak jsme tu ve firmě měli zase jednou velký audit… Což znamenalo kromě normální práce s pokusy ještě připravovat hromady dokumentace pro státní úřednictvo, aby byli aspoň trochu spokojení. Včera už se nervozita dala pochopitelně krájet, a tak jsme po obědě prohlásili, že na všechno zvysoka, otevřeli jsme Sauvignonek a udělali si pohodu. Přitom jsem si pustil na monitoru fotky lobívek. Při třetí skleničce mě napadla totální blbost - která z lobívií má nejkrásnější květy a vyhrála by titul Miss? Samozřejmě, adeptek bylo moc. Ale stejně jsem jich nakonec několik vybral, které se mi líbí asi nejvíc. Tak nějak jsem tušil, že vítězkou bude L. nigrostoma,

Lobivia nigrostoma

Lobivia nigrostoma

případně její příbuzná iridescens, zkrátka ty s tím kontrastním středem:

Lobivia iridescens

Lobivia iridescens

Ale kupodivu byly i jiné, které mě zaujaly víc. Třeba tahle L. densispina:

Lobivia densispina

Lobivia densispina

On je to teda asi spíš nějaký hybrid, ale povedený. Jedná se o tři více jak třicetileté rostliny ze semen od pana Kohouta z Ostravy - Výškovic. Od něho jsem tehdy bral semen spoustu, lobívií měl hodně široký sortiment a mezi němi i hodně "hymenek". Tohle byla „Hymenorebutia densispina rudý kv.“. Kupodivu ty rostliny jsou si podobné jako Anča Julčová a ty květy, to je fantazie. Moc se mi líbí hlavně barvou a poměrem velikosti květu k tělu L. amblayensis var. zapallarensis.

Lobivia amblayensis var. zapallarensis

Lobivia amblayensis var. zapallarensis

A pak se hlásí taky L. chrysantha. Velké květy s okvětními plátky často ve více řadách, paráda. Mají jen jednu nectnost. Ve vedru se kolikrát ani nestačí rozvít a už vadnou.

Lobivia chrysantha

Lobivia chrysantha

Je to druh strašně variabilní, takže mám i takovou, vysetou coby var. hossei

Lobivia chrysantha var. hossei

Lobivia chrysantha var. hossei

nebo to, co kdysi kolovalo sbírkami jako L. polaskiana.

Lobivia polaskiana

Lobivia polaskiana

Z těch novodobých se nabízí var. hypocyrta.

Lobivia chrysantha var. hypocyrta

Lobivia chrysantha var. hypocyrta

Svůj osobní titul bych ale asi dal této rostlině:

Lobivia chrysantha var. hypocyrta

Lobivia chrysantha var. hypocyrta

I tu jsem získal jako L. chrysantha var. hypocyrta. Když jsem kdysi za polovinu svého nástupního platu v JZD sehnal Rauschovu Lobivia 85, měl jsem v první chvíli smíšené pocity. Tolik peněz za tak hubenou knížku! Ale pak to nadšení z obsahu! Naprosto mě v knize uhranula fotka té hypocyrty. Sytě oranžový květ s tmavě fialovočerveným šrafováním, to jsem musel mít. Jenže nikde nebyla k dostání.

Až po mnoha letech jsem se zase dokopal navštívit pražskou výstavu a tam jsem jednu rostlinu s jmenovkou L. chrysantha var. hypocyrta objevil. Sice jen jednu, ale měl jsem. Vykvetla téměř "Rauschovsky". Postupem času mi ale začalo docházet, že vlastní rostlina vůbec neodpovídá popisu. Měla by být nízká s velkou řepou a poměrně krátkými ohnutými trny. Ta moje rostla spíš nahoru, řepa nikde, jen ty ohnuté trny seděly. Teprve při posledním přesazování (teda ono za těch 20 let, co ji mám, bylo teprve druhé) mi došlo, že se vlastně jedná o rostlinu roubovanou. Na co, to jsem nevyluštil, ale aspoň mi je jasné, proč ten vršek je, jaký je.

Takže to by asi byla moje vítězka, i když asi ne ani o prsa, spíš jen o bradavky. A to se mi do soutěže ještě nepřihlásily různé cinnabariny apod., které mi letos teprve pokvetou a do loňských fotek se mi nechtělo. Mimochodem, kontrolu máme za sebou, zbytek včerejšího Sauvignonu naopak před sebou. Bůhví, co mě ještě napadne.

Tohle hezké povídání Honzy Čápa vyšlo ve výborném plzeňském Fóru, otiskli jsme to se svolením autora, a doufám, že s lahosklonným úsměvem redakce.

zpět

Text a foto: Honza Čáp z Kratonoh
E-mail: cap.jan(zavináč)volny.cz
http://www.jancap.cz/

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630