Zajímavě kvetoucí hybrid

Jedná se o hybrid mezi Ferobergia Gil Tegelbert a Echinocactus grusonii. Původní Ferobergia byl hybrid mezi Ferocactus acanthodes a Leuchtenberia principis. Tento hybrid vypěstoval již před válkou kalifornský kaktusář G. Tegelbert a jednu z jeho rostlin získal koncem šedesátých let můj přítel J. M. Černík, který žije ve Woodland Hills, což je předměstí Los Angeles.

Hybrid mezi Ferobergia Gil Tegelbert a Echinocactus grusonii, foto Josef Galo

Hybrid mezi Ferobergia Gil Tegelbert a Echinocactus grusonii,
foto Josef Galo

Tomu se podařilo tento hybrid sprášit pylem E. grusonii a od něj jsem dostal v roce 2000 semena. Z vyklíčených semenáčků jsem několik rozdal mezi přátele. Pokud vím, tak u nás první vykvetly v roce 2016, zpoždění květenství zřejmě je od E. grusonii. U nás zatím vše kvetlo žlutě, i když u přítele Ria ve Woodland Hills některé také kvetou červeně. Kde se červená barva vzala je pro mě záhada, protože všichni rodiče kvetou žlutě.

Hybrid mezi Ferobergia Gil Tegelbert a Echinocactus grusonii, foto Josef Galo

Hybrid mezi Ferobergia Gil Tegelbert a Echinocactus grusonii,
foto Josef Galo

Celkově se dá říct, že mezi rostlinami je velký rozptyl, ostny jsou od žluté po červené, některé rostliny retardují zpět k L. principis, ale i tam je určitá variabilita v barvě a síle ostnů. Mám i rostliny z další generace, ale ty se buďto vrací zpět k L. principis nebo u nich dochází k poruchám ve tvorbě chlorofylu. V každém případě jsou to rostliny velmi hezké a zajímalo by mě jak se daří těm, které jsem kdysi rozdal a dokonce i v naprosto vyjíměčných případech prodal.

Vašek Hlaváček

Dnes mě vykvetla Ferobergia,viz foto výše. Rostlina pochází od Vaška Hlaváčka a ten je dostal od Ria z Los Engeles. Vaškovi už kvetla, ale žlutě a mluvil o tom, že Riovi kvetla červeně. Ta moje měla asi 5 poupátek, ty ostatní zůstaly stát a rozvíjelo se jen jedno, tak doufám,že ještě budou další.

Zdraví Josef Galo
Josef.Galo(z)seznam(t)cz

zpět

Text Vašek Hlaváček
Foto Josef Galo

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630