Parodia gibbulosa, krásná miniaturka

Vážení a milí, vykvetla mi krásná miniaturka, a ten květ mi připomněl, že bych se o vzpomínku na mé vysévání mohl rozdělit. Je to totiž rostlina, spojená se jménem velkého znalce (nejen) kaktusů z Jižní Ameriky.

Parodia gibbulosa KK 1984

Parodia gibbulosa KK 1984

Na Karla si vzpomínám hlavně jako čerstvý emigrant v Německu (Frankfurt n. M.), kde jsem žil v roce 1968 až 1971, poblíž skleníků firmy KÖHRES. Tam jsem měl také uloženy mé první kaktusy, a vždy jsme se snažili s Gerhardem určit, co jsem tehdy vlastně obdržel. Byly to totiž importy z dlouhých cest Karla Knížeho po Brazílii a Chile.

Tehdy byly kaktusy z Jižní Ameriky neuvěřitelně vzácné, a proto mohla firma KÖHRES tak dobře prosperovat. Veškeré podobné zboží se tehdy lehce prodávalo, a semena byla k dostání pouze z Ritterových sběrů, které pak nakonec odkoupil G. Köhres od sestry Rittera, paní Winterové. Na rostliny jsem se chodil o víkendech dívat a pomáhal jsem Gerhardovi vše přesazovat a stavět nový obchodní skleník. Už tehdy jsem nakupoval rostliny od KK pro náš spolek a pro botanické zahrady ve Frankfurtu a v Zürichu.

Po třech letech jsem obchody s KK přerušil, protože jsem byl přepracován svou inženýrskou činností vynálezce a konstruktéra. Teprve v roce 1984 jsme se rozhodli s mojí novou přítelkyní nakoupit od Karla velké množství semen, tehdy bylo v nabídce mnoho nových jmen. Ovšem, jestli to byla opravdu novinka, musel člověk ověřit výsevy, pěstováním a srovnáváním.

Parodia gibbulosa KK

Parodia gibbulosa KK

Z tehdy rozsáhlého seznamu mám po létech ve skleníku ještě dvě rostliny – záhadné malé Parodia, pod jménem P. gibbulosa. Ritter tuto rostlinu našel už roce 1958, a popsal ji ve své knize Kakteen in Südamerika, na stránce 545, v roce 1980. Ovšem celá léta se prodávaly rostliny pouze se žlutým květem. Jak je ale vidět, příroda dělá občas svá kouzla a u mne tyto krásné a odolné miniatury kvetou intenzívně červeně. Podařilo se mi tehdy zachránit pouze dva semenáče, ale nyní, po 32 letech, jsem rostliny úspěšně sprášil. V přírodě prý dosahují velikosti asi 7 cm, u mě jsou asi 5 cm vysoké, při 4 cm v průměru. Naleziště je udáno na řece Pilcomayo, provincie Azurduy, Bolívie.

Jak vidět, i dnes je možné dostat do rukou malou novinku, která není prakticky rozšířena ve sbírkách. Ovšem rostliny jsou velmi vděčné a kvetou i vícekrát za rok mnohými květy. Doufám, že se tato rostlina postupně dostane do rukou specialistů, kteří z ní budou mít nadále radost, a tak se tento druh rozšíří i v našich sbírkách.

Literatura:
Parodia gibbulosa F. Ritter, Kakteen Südamerika, 2: 545 (-546), fig. 1980
Parodia gibbulosoides F.H. Brandt -- Stachelpost 7: 414- 416. 1971 ;
cf. G.D. Rowley in Repert. Pl. Succ., 22 (Regnum Veg., 87: 11. 1973

zpět

Josef Bušek
Zugspitzweg 2d
82538 GERETSRIED
TEL: 0049-8171-17291
FAX: 0049-8171-72183
MAIL: kb.josefbusek(z)t-online(t)de

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630