Lahvové stromy Ceiba speciosa

Lahvový strom vlnovec nádherný (Ceiba speciosa)

Když jsem s kamarády z Plzeňska zamířil v předjaří 2015 poprvé do Argentiny, vedla naše cesta přes nevelké pohoří Sierra Ancasti. Kaktusy tu byly pěkné, ale velmi mě zaujal také korpulentní strom s krátkými silnými bodci na kůře, který se vyskytoval v terénu, podél cesty i u roztroušených stavení.

Vlnovec nádherný (Ceiba speciosa) - detail kmene

Od zkušenějších kolegů jsem se dozvěděl, že je to Chorisia speciosa. Tlustý kmen se těsně nad zemí zase zužuje, a jelikož kmen pořád tloustne, tak ve stáří může mít spodní část kmene téměř tvar koule. Na rozpraskané kůře najdou domov tilandsie, ale třeba i plazivé kaktusy.

Na rozpraskané kůře rostou plazivé kaktusy

Tenhle lahvový strom (pravý a nefalšovaný Flaschenbaum) má české jméno vlnovec nádherný, moderní vědecké Ceiba speciosa (A.St.-Hil., A.Juss. & Cambess.) Ravenna a patří do čeledi Bombacaceae. České jméno vlnovec odkazuje k bohaté vlně, která se objevuje po prasknutí zralých plodů.

Daří se na nich také tilandsiím

Setkání s těmito tlusťochy byl krásný zážitek. Obzvláště pěkné bylo, když z nich vysázeli alej. Pamatoval jsem si jihoamerické lahvové stromy ze starých černobílých fotografií z Gran Chaca, na horách bych je ale nečekal, snad o to byly zajímavější.

Autor u lahvového stromu vlnovce nádherného (Ceiba speciosa)

zpět

Jarda Bohata
Jaroslav.Bohata(zav)Astrazeneca(t)com

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630