Opustil naše řady – Ing. Rudolf Grym
(1. 8. 1946 - 5. 8. 2015)

Ve věku 69 let odešel do kaktusářského nebe náš dlouholetý člen Ing. Rudolf Grym. Do poslední chvíle byl plný elánu a dobrých nápadů, ale úmorná letní vedra náhle překazila jeho plány. Rudy měl už od mládí rád přírodu. V šedesátých létech začal jezdit na tramp, cestování mu zůstalo i v pozdějších letech (např. za kaktusy byl třikrát v Mexiku). Byl také u založení ostravského časopisu TRAMP. Jeho vzpomínky na trampský život jsou zapsány v knize T.O. Bílý Blizzard 1961 – 2011.

Rudolf Grym (Rudy) za mlada na trampu, na obrázku vpravo společně
s Milošem Krejzlíkem (Grizzly)

Ing. Rudolf Grym ve své sbírce

Vystudoval vysokou školu a pracoval v energetice, na toto téma přednášel i publikoval, vydal např. knihu Počátky elektrizace Ostravsko-karvinských dolů. Už jeho otec Oldřich Grym pěstoval kaktusy a byl členem ostravských kaktusářů, takže jablko nepadlo daleko od stromu. V šedesátých letech se stává Rudy členem KK v Ostravě, kde zastával různé funkce ve výboru. Dokonce pracoval několik let i ve výboru Společnosti. Oblíbil si rod Lophophora, velmi pečlivě studoval historii rodu ve starých publikacích, následně na toto téma napsal dvě krásné knihy (1997, 2014), poslední z nich je ještě v prodeji u firmy Chrudimský kaktusář.

V poslední době se věnoval pěstování a studiu čeledi Burseraceae, o níž chtěl také napsat knihu. Řadu zajímavých článků napsal do kaktusářských časopisů nebo i do těchto novin.

Rudy se rád dobře bavil, měl spoustu kamarádů, kterým bude chybět. Kromě rodiny, trampů, spolupracovníků, se přišly s Rudou rozloučit téměř tři desítky kaktusářů z Česka, Slovenska a Polska. Kaktusářské společenství ztrácí v osobě Rudolfa Gryma skvělého pěstitele, znalce kaktusů a jiných rostlin, milovníka přírody, ale hlavně dobrého kamaráda. Nikdy nezapomeneme.

Čest jeho památce!

zpět

Podle textu z ostravského zpravodaje OSTNÍK,(září 2015) zpracovala redakce I.N. Cact.cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630