Popelničák č. 8 – Trichocereus candicans
aneb Ceněné odnože

Vlastně ani toto není typický popelničák. Nenašel jsem ho ani v kýblu, ani na kompostu a nejenže se nekonal „tojevůl“, dokonce mi byl téměř vnucen. Ale je pravda, že nebýt mi ho líto, skončil by v kontejneru asi dost brzy a tak ho do tohoto povídání také zařadím.

Byly doby, kdy jsem ve sbírce měl jen a pouze lobívie. Kaktus, který se tímto rodovým názvem označit nedal, u mě neměl místo. Až později, zejména s rozšířenými možnostmi umístění sbírky, jsem zjišťoval to, co většina přísných specialistů na jednotlivé rody. Takováto sbírka bývá velice fádní. Snad určitou výjimku tvoří echinocereusy nebo mamilárie, které jsou tvarově, barevně i výškově rozmanité, ale viděli jste někdy několik čtverečních metrů lobívií bez květů? Já jo, a i když jsou to krásné kytky, prostě to chtělo nějak oživit. Postupně jsem k nim začal přidávat ony zmíněné dva rody, začal shánět to, co už pomalu nikdo nepěstoval a kvůli výškovému rozčlenění sbírky jsem doplňoval různé cereusy.

Sháněl jsem i Trichocereus candicans. Jednak se o něm v Pěstování kaktusů pánů Schütze a Fleischera v kapitole o roubování píše, že je tak krásný a vzácný, že na něho asi majitel roubovat nebude a jednak jsem jinde (nevím už, kde) četl, že kvete už jako zhruba desetiletý v půlmetrové výšce, do které jsem si ho troufal vypěstovat. Náhoda mi přála, záhy jsem vyséval 25 semen s mnohoznačným dodatkem IS. Vyklíčila ta semena dvě. Jenže můj způsob pěstování a růst kaktusů, to nejde dohromady. Oba semenáče jsou sice dnes po nějakých 17 letech krásné, vytrněné rostliny, každá úplně jiná a přesto podobné, ale do půl metru jim ještě zbývá hodně. Přesto jsem se květů dočkal, jen ale u jiné rostliny.

Trichocereus candicans (1)

Někdy na přelomu tisíciletí mi volal nemotorizovaný kolega, jestli si s ním nechci zajet pro pár kaktusů k jednomu starému kaktusáři někde u Dvora králové. Že prý před zimou rozpouští sbírku přímo nevídaným způsobem. Květináč za 10 Kč bez ohledu na to, co v něm je. Proč ne? Naložil jsem bedýnky, pak i kolegu a jeli jsme. Sbírka už byla sice přebraná, ale natolik velká, že byla rostlin pořád spousta. Většina volala po kudle, skleník byl nějaký tmavý, vlhký, kaktusy často dlouhé, vytažené, některé si lehaly, ač to nemají v popisu práce, ale to nevadilo. S kudlou pracovat umím, a tak se bedýnky utěšeně plnily. Celou tu dobu jsem tam chodil kolem velkého květináče s něčím, co vzdáleně připomínalo Trichocereus candicans. Jenže jaký! Asi 40 cm vysoká „okurka“, mírně do zatáčky, spodek tenký s krátkými trníčky, vršek stejný, jen uprostřed bylo asi 10 cm rozšířeno do pořádné bakule se čtyřcentimetrovými, silnými a téměř bílými trny. Celkový vzhled rostliny dotvářely četné fleky různého původu po celém těle, no prostě strašný. Ale tam až úplně dole u země, tam se klubaly dvě odnože a ty lákaly. Majitel si pochopitelně mého zájmu všiml a když jsem chtěl platit, tak se i zeptal: „A ten candicans ne? Já vím, vypadá příšerně, tady pro něho nebyly podmínky, ale ty jeho květy, to je nádhera. Vemte si ho. Zadarmo!“ V tu ránu jsem zbystřil – on už kvete?!?

Trichocereus candicans (2)

O hodinu později už byl v Kratonohách. Kam ale s ním? Dát tuhle obludu do sbírky se mi jaksi příčilo a tak dostal svoje místo pod třešní a sezónu dožil tam. Na jaře jsem ho vynesl po přesazení na stejné místo a více se o něj nestaral. Až když jsem asi po šesti týdnech jel nedaleko se sekačkou, padl na něho můj zrak a v tom momentě šla sekačka stranou. Nahoře na temeni kaktusu byly dvě šedé kupky chlupů – poupata. Ty květy potom, to byla nádhera. Zrovna nebylo moc počasí, kaktus byl navíc trochu přistíněn, tak kvetl dlouho, trefil se do víkendu, zkrátka to nemělo chybu. Příští rok na jaře jsem odpreparoval obě odnože, opět se pokochal květy a pak přišla pohroma. To už stál na „lepším“ místě u fóliáku, když v noci přišla silná bouřka s kroupami a vichřicí. Za zahradou u silnice stála řada bříz a mezi nimi jeden topol. Na ty stromy jsem vždycky nadával. Stínily zahradu a toho bor…, tedy nepořádku z nich! Ten topol tehdy nevydržel a padl. Celkem šikovně, vyhnul se jak fóliáku, tak i kůlně a bazénu, ale ten candicans trefil přesně. Tady už nebylo co zachraňovat.

Měl jsem ale ty dvě odnože. Jednu jsem daroval, druhou mám ve sbírce dodnes. V roce 2009 mi připravila šok. Při pouhých 21 cm výšky vykvetla. Stejně jako mateční rostlina i ona vytvořila plod s klíčivými semeny samoopylením. V následujícím roce si dala pauzu, ale loni už kvetla zase. A já jsem moc rád, že jsem tenkrát toho pazgřivce domů přitáhl, protože i bez květů je to prostě nádherný kaktus. Dnes už má opět dvě odnože a i semenáčky se mají k světu.

Tím svoje povídání o zachráněných kaktusech, určených původně k zániku, končím. Nebojte, nebudu vás nutit, abyste zachraňovali kdeco, i když se to leckdy vyplatí. Ani po vás nechci, abyste před příjezdem hradeckých kaktusářů vystavovali na odiv své komposty a schválně na ně něco házeli. Já jen, až vás napadne „ježiši, to je vůl“, tak abyste věděli, že moje zkušenost mluví o něčem úplně jiném.

zpět

Text a foto:
Honza Čáp z Kratonoh
E-mail: cap.jan(zavináč)volny.cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630