Zájezd chrudimských kaktusářů
za jihočeskými sbírkami 2009 (7)

Další naše zastavení bylo ve sbírce Ivana Kubáta. Ivanova sbírka je v jihlavském klubu asi největší. Skleník je postaven nedávno nový, Ivan si dal si záležet. Technické zpracování je perfektní, žárově zinkovaná konstrukce, automatické větrání, polykarbonát, posuvné stoly šetřící jednu uličku, atd.

Obr. 1 - Ivan Kubát

V Ivanově sbírce najdete všechny větší rody, jeho nejoblíbenějším jsou ale Mammillaria, ty mají také ve skleníku největší zastoupení. Pan pěstitel se zabývá i prodejem kaktusů, proto hodně vysévá. Semenáčky brzy začaly zabírat příliš mnoho místa a tak za skleníkem vyrostla řada zcela nových pařenišť, které se postupně zaplňují. Pro svoji zálibu získal i syna Jakuba, se kterým pravidelně jezdí i na zájezdy. Jakub buduje a stará se o vlastní sbírečku, na přesazování semenáčků jsou už tedy dva.

Obr. 2 - Nový skleník

V klubu patří Ivan k těm nejaktivnějším, každoročně organizuje jarní zájezdy, domlouvá lektory pro přednášky na klubové schůze v zimních měsících, jezdí na celostátní semináře, naší zálibě věnuje hodně svého času.

Obr. 3 - Astrophytum asterias

Obr. 4 - Echinocereus nivosus

Obr. 5 - Mammillaria aff. spinosissima

Obr. 6 - Mammillaria luethyi

Obr. 7 - Obregonia denegrii

Obr. 8 - Foto sbírky Mexiko - a hlavně mamilárie

Obr. 9 - Lophophora

Obr. 10 - Echinocereus indsayi

Chcete-li si prohlédnout opravdu pěknou sbírku, přijeďte se podívat do Nového Světa. Protože je o víkendech Ivan hodně mimo domov, předchozí domluva na termínu návštěvy je nezbytná.

Obr. 11 - Notocactus mammulosus

Kontakt:
Ivan Kubát
Nový Svět 75 (u Dolní Cerekve)
tel. 606 223 093

Karel Pavlíček
Fotografie i výpomoc s textem V. Navrátil
 

zpět