Tak bych si myslel…


Původně jsem toto povídání chtěl nazvat nekrologem, ale vzhledem k věkovému složení „mužstva“ jsem tento název opustil. Ale myslím, že by to byl název příhodný. Neboť mě letošní zimy opustila kytka s velkým K.

Určitě Vás napadne, že Notocactus ottonis var. vencluianus není až zas tak velká vzácnost, kvůli které špinit monitor. Ale vážení, ten kontejner má rozměr 13 x 13 cm a výška rostliny dělá okrouhle 23 cm. Což mi dává jen velmi matnou představu o jeho věku. Jsem však přesvědčen, že nebyl-li to jeden z těch původních ještě od Vencla, tedy o tolik mladší zas být nemohl. Pilně kvetl, sprašován i plodil a mám z něj dvě odnože. Ale ten kus historie je prostě v…. Našel jsem ho stát u Pavlíčků na parapetu s velkými prodejními rostlinami a ani PP netušil, kde a od koho se to tam objevilo. I vedl jsem jej s původem PP.

Notocactus ottonis var. vencluianus

A tak jsem si myslel, že by vlastně mohla na těchhle novinách postupem času vzniknout galerie památečných, historických a jinak významných rostlin, třeba od lidí, kteří tu historii psali. Vám snad nejde mráz po zádech při pohledu na onu legendární forografii D. erythrocephala od pana Vojty z aparátu Zlatého Alberta Rudy?

Pokud ano, představoval bych si to tak, že se objeví fotografie s krátkým curriculum vitae a já slibuju, že si vytvořím archivní složku, kde tyhle věci budou schovaný. Samozřejmě na požádání celej archiv zašlu. Nemáte pocit, že si to ty kytky, ať už jakkoli botanicky cenné, nebo jakkoli dotčené zubem času (dyť my už někteří taky nejsme žádný krasavci) od nás nějak zasloužej?

 


Pavel Urbánek
E-mail: urbanek@obalcomplex.cz   
 

(C)

zpět