Zajímavosti okolo Thelocactus conothele subsp. flavus


Tahle zajímavá kytička je jedním z nejméně 5 telokaktusů, rostoucích okolo křižovatky Huizache (T. bicolor; T. hexaedrophorus; T. conothelos ssp. argenteus; T. tulensis a T. conothelos ssp. flavus).

Horst Kuenzler

Nález je možné přisoudit Horstu Kuenzlerovi, ten svému sběru přisoudil polní číslo HK 362. Pod tímto číslem se dlouho rostliny pěstovaly v mnoha sbírkách v Evropě, někdy také pod špatným jménem Thelocactus tulensis forma HK 362. 

Rostlina ze sbírky Kuenzlera

Považuji za hezkou náhodu, když jsme u pana Kuenzlera viděli nejen rostlinu, která pochází z přímého potomstva z jím sbíraných rostlin, ale že jsme viděli a mohli si vyfotit i jeho kartotéční lístek k danému sběru, i s poznámkami o detailech rostliny. Povšimněme si jeho poznámky o „pravděpodobně největších” semenech v rámci rodu. 

Kartotéka

H. Kuenzler, když jsme s ním o nálezu mluvili, byl na rozpacích, když jsme mu řekli, že jeho rostlina se jmenuje „flavus”. I on si myslel, že jde o „tulensis”. O taxonomických změnách pánů Mozco a Zanoveliho z r. 1999 a 2000 nevěděl nic.

Souřadnice

V roce 2003, asi 20 km od Huizache, poblíž Santa Rucia, jsme ve značném vedru velmi píchavým terénem lezli dost vysoko na kopec, abychom tam viděli Turbinicarpus flaviflorus. Na temeni hřebene ve spárách kamenných lavic se jistě skrývalo více rostlin, ale my jsme nalezli jen jedinou, asi 8 mm širokou rostlinku, kolem rostly zajímavé, droboučké zakrské Tradescantia.

Turbinicarpus flaviflorus

Turbinicarpus flaviflorus

Tradescantia spec.

Po cestě nahoru, často i na dost prudkých stráních rostly dva druhy telokaktusů. Pokud by nekvetly, možná by to svádělo k domněnce, že se jedná o jeden druh s dost širokou variabilitou. 

Thelocactus conothelus ssp. flavus

Thelocactus conothelus ssp. flavus

Protože však oba druhy byly v květu, snadno jsme poznali, že tu smíšeně roste Thelocactus conothelos ssp. flavus s jasně žlutým květem a T. tulensis se světlým, narůžovělým květem.

Thelocactus tulensis

To je možná důvod, proč byly tyto žlutokvěté rostliny tak dlouho přiřazovány k okruhu forem okolo T. tulensis. Tady jsme však nalezli jasný důkaz o tom, že oba telokaktusy na této stráni jsou značně nepříbuzné, oba kvetou ve stejnou dobu, aniž by se mezi sebou křížily. 

Thelocactus tulensis

Na obrázcích navíc můžeme vidět velmi zřetelný rozdíl mezi oběma druhy, T. tulensis má otrnění mnohem hustší, středové jsou delší a tenké, zatímco náš flavus má trnů mnohem méně a jsou silnější.

Porovnání areol - Thelocactus conothelus ssp. flavus

Porovnání areol - Thelocactus tulensis

Jak už bylo jednou řečeno, 13 let byly tyto rostliny v evropských sbírkách jen pod číslem, nebo jako T. tulensis sp. žlutý květ (Kuenzler je nalezl v červenci 1986), než zaslouženě dostaly dobré jméno, nejdříve jako T. flavus (Cactus & Co, 3: 20, 22, 1999), pozděli T. conothelos ssp. flavus (Bradleya, 18: 63, 2000).

Koehresova business card

A ještě velká prosba nakonec. Prosím toho, kdo vlastní seznam polních čísel HK, aby mi poskytl kopii. A za to předem děkuji.


Pavel Pavlíčel
e-mail: pavlicek@chrudim.cz 
 

(C)

zpět