Listopad ve sbírce u Pavlíčků


Řada kytek už spokojeně zmrzá pod stříškou z lexanu. Echinocereusy z okruhu triglogidiatus jako by se choulily do sebe. Není divu, už dost dlouho bez vody ubyly na váze i na hmotnosti. Vedle nich mrznou viridiflorusy, také všechny vivipary (koryfanty nebo eskobárky – jak kdo chce). Vloni v létě jsem u sousedů naproti přes ulici zasadil 3 tiglochidiáty (SB 406) a 3 vivipary někde od Cibola Maunts v Novém Mexiku. Ty nádherně na jižní stráňce mezi vápencovými kameny přezimovaly, pěkně narostly a doufám, že na jaře vám po druhé zimě přinesu obrázky jejich květů.

Ve skleníku na teplejších místech ještě tu a tam dokvétá některý z ariokarpusů, ale těch jsou čtenáři těchto stránek už asi přesycení. V minulosti jsem už určitě vyfotil i vzácnou Aloe albiflora, ale protože je to CITES 1 a ještě navíc pochází ze slavného zdroje – od pana Karmazína, prohlédněte si tu něžnou krásu znovu.

Aloe albifora

Kvete mi ve skleníku u dveří jeden sukulentík, jeho jméno teď nevím – a pátrám po něm. Do bytu bych tuhle kytičku moc nedoporučoval. Když jsem totiž otevřel dveře do skleníku, nejdřív jsem pátral, zda někde na zemi neleží mrtvá myš. Až pak jsem si všiml, že tak silně zapáchají stovky kvítků téhle, jinak docela půvabné kytičky.

Sukulentík

Chilské kaktusy – to je kapitola sama pro sebe. Není mnoho pěstitelů, kteří by se mohli pyšnit ucelenější sbírkou těchto skvostů. A je to rozhodně škoda, s velikou úctou vzpomínám na sbírku pana Fingerhuta (obávám se, že jsem jeho jméno trochu popletl) z Ústí nad Labem. A hodně mne mrzí, že se mi z té doby nedochovala žádná fotka. A tak opět prosím všechny pamětníky, aby poslali své starší fotky do webového archivu. Je jedno, jestli budou naskenované do digipodoby, nebo jestli budou papírové – obratem je vrátíme. Motivy na fotografiích – sbírky, sběratelé, výstavy, klubové akce … A v té souvislosti se na čtenáře obrátím s dotazem – ví někdo přesně, kdy bylo v Chrudimi první Zamykání sezóny? Má někdo fotky z minulých zamykání? Je velká škoda, že jsme to psaní historických okamžiků trochu zanedbali.

Neoporteria subgibbosa KK 08, La Serena

Tak – to jsme se hodně odchýlili od tématu Chilské kaktusy. Ještě tedy obrázek Neoporteria subgibbosa KK 08, La Serena. A teď zjišťuju, že jsem tuhle kytku dal na web také před rokem. No nevadí, teď ji máte trošku jinak otočenou.

A poslední fotka – v koutě skleníku na mně zasvítil bílý kvítek – Lithops. Jsou to podzimní kvítka – a tak dělají radost v době, kdy už nic moc ve skleníku nekvete.

Lithops marmorata

 

S přáním – Zimujte v poklidu – zase za měsíc – Pavel Pavlíček


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz  
 
 

(C)

zpět