Výsevy a zeolit


V předminulých novinách jsem uveřejnil fotky s výsevem do čistého zeolitu a k tomu jsem přiložil text chválící tuto metodu. Rostlinky skutečně krásně vyklíčily a dobře prosperovaly, ale jak se jim zpočátku vedlo dobře, tak po pár týdnech začaly chřadnout, propadávat a semenáčky jako by se smrskávaly a odcházely. Neumím si to vysvětlit, a jen tak laicky mne napadlo, že nasávací schopnosti zeolitu zde působí natolik agresivně, že živiny nejenže neuvolňoval, ale jakoby i z rostlinek samotných odsával. I tady zřejmě platí pravidlo „všeho s mírou”, resp. „nic se nemá přehánět”. Když si pan MJ objednal větší množství zeolitu, varoval jsem ho před výsevem do čistého substrátu - a dostal jsem tuto odpověď:


Vážený pane Pavlíčku, 
ještě se vracím k Vašemu upozornění, abych nevyséval do čistého zeolitu - tak ono to neblaze působí i u směsi kde je ho převaha.

Už 3 týdny jsem dumal co mi devastuje výsevy ariáků. Napřed jsem myslel, že je to muška smutnice, nebo podobný neřád. Teď se to potvrdilo co jste mi sdělil, asi je to tím zeolitem. Výsevy, kde jsem použil svoji standardní směs zeminy, mírně domíchanou zeolitem, (tuto jsem pokryl cca 1 cm vrstvou s vyšším obsahem zeolitu) vykazovaly menší ztráty, než výsevy vyseté do směsi s vyšším obsahem zeolitu v celém kořenáči.

Do směsi s vyšším obsahem zeolitu jsem vysel vlastní semena, bylo tam husto, až jsem se lekl co s tím budu dělat, do týdne byl šlus. To znamená, že když se kořeny dostanou do homogennější půdy tak to lépe přežívají. Možná, že by chtělo vyzkoušet rosení. Ale rozhodně asi nejlepší bude zeolitem šetřit, hlavně vespod. Nepůsobí to ale stejně na všechny druhy. Dalo by se o tom více filozofovat, ale nebudu zdržovat asi mate fofr se zásilkami.

S pozdravem MJ


Pavel Pavlíčel
e-mail: pavlicek@chrudim.cz 
 

(C)

zpět