John Lavranos přednáší v České republice
V půli června navštíví Českou republiku jeden z předních znalců sukulentní flóry, celosvětově uznávaný botanik, neúnavný průzkumník a cestovatel John Lavranos.

John se narodil v roce 1926 na ostrově Korfu v Řecku. Předtím, než v roce 1952 emigroval do Jihoafrické republiky, studoval ekonomiku a práva v Aténách. Ve studiích pokračoval v Africe, kde obdržel titul bakaláře přírodních věd (B. Sc.) za práci prováděnou v letech 1964-67.

John se zajímal o rostliny již od dětství díky své matce. Rostliny začal sbírat již koncem 40. let v Řecku za přispění amatérského botanika pana Goulimise. V Jižní Africe Johna fascinovaly sukulentní rostliny a začal shromažďovat literaturu k jejich studiu.

  Petr Pavelka a John Lavranos v Jižní Africe

Když si přečetl monografii Stapelieae (White, Dryer, Sloane), povšimnul si faktu, že je známo jen málo poznatků o výskytu těchto rostin v Arábii a začal podnikat kroky, aby se tam dostal. V té době nebyli cizinci v Jemenu z bezpečnostních důvodů vítáni, ale Johnovi se podařilo dostat se do Adenu jako turista navštěvující přátele. Tak začala série vzrušujících a někdy také riskantních cest (minová pole, občanské války ap.) v Saudské Arábii, které vyvrcholily výletem na Sokotru organizovaným britskými úřady v Adenu.

Do již nezávislého Jižního Jemenu se John Lavranos vrátil v roce 1969 a 1970 (již jeho 6. a 7. cesta do těchto končin), ale pak se zaměřil na Somálsko díky zprostředkování profesora Scortecciho, velvyslance Benardelliho a velitele somálské policie generála Mohammeda Adshirmuse. Do Somálska podnikl 11 expedicí, dále 3 na Madagaskar, kolem 20 do Keni, 4 do severního Jemenu, 1 do Ománu, 6 do Džibuti a 2 do severní Etiopie. Podnikl také nespočetné botanické průzkumy Jihoafrické republiky a Namíbie. V současnosti žije John již řadu let v Portugalsku.

Johnův herbář a sbírkové rostliny nyní čítají kolem 30 000 a jsou umístěny v botanických institucích v St. Luis, Florencii, Paříži, Pretorii, Edinburgu, Kew a jinde. John Lavranos je také členem různých společností, např. CSSA (Cactus and Succulent Society of America), členem dopisovatelem Museum d´Historie Naturelle v Paříži a také držitelem různých ocenění. I ve svých 75 letech je stále aktivní a podniká další průzkumné cesty za sukulentní flórou Afriky.

John Lavranos přijal pozvání k návštěvě České republiky, která se uskuteční v polovině června. Během své návštěvy uspořádá dvě přednášky v Praze a Brně:

  • 13. 6. Přednáška Johna Lavranose v Praze - Sukulenty Somálska a Djibuti. Místo konání Kulturní dům Krakov, Praha 8 – Bohnice, Těšínská ul. (Machlewského) č. 600, začátek v 18 hod. Vstupné jako na členskou schůzi. Doprava: autobus č. 102 z metra „C” Holešovice do stanice Krakov. Současně probíhá výstava SPKS Praha (9.-24. 6.) v Botanické zahradě UK Na Slupi. Nedaleko místa konání přednášky se nachází Botanická zahrada v Tróji.
  • 15. 6. Přednáška Johna Lavranose v Brně - Sukulenty Jemenu a Sokotry. Místo konání: aula Botanické zahrady v Brně, začátek přednášky v 18 hod. Vstupné dobrovolné.