Název
AREQUIPA RETTIGII (Quehl) Oehme
 

Taxon
Arequipa rettigii (Quehl) Oehme, Jahrb. Deutsch. Kakt.-Ges., 2: 11, 1940
Echinocactus rettigii Quehl, Monatsschr. Kakt.-kunde, 29: 129, 1919
Arequiopsis rettigii (Quehl) Kreuzinger et Buining, Fedde Repert. Spec. Nov. Regni Vegetab., 50: 199, 1941
Jméno rodu bylo zvoleno podle významného města a stejnojmenné provincie v jižním Peru, Arequipa, jméno druhu bylo vybráno na počest významného německého pěstitele z první poloviny 20. století, Carl Rettiga.

 

Popis
Stonek
zprvu kulovitý, později válcovitý, odnožující až trsovitý, až 400 mm dlouhý a 100-140 mm široký, ve stáří poléhavý. Žeber 10-20, s tmavozelenou až šedozelenou pokožkou, areoly slabě oválné, asi 5 - 8 mm velké, s šedou plstí, v dospělosti celé temeno zahalené plstí. Okrajových trnů 20-30, asi 10 mm dlouhé, tenké, sklovitě bílé, paprskovitě rozprostřené; středových trnů až 10, z toho většinou 4 nejsilnější a nejdelší, dlouhé až 60 mm, silné, dřevité, černohnědé, na starších partiích stonku opadávají.
Květy
asi 60 mm dlouhé, zakřivené, květní trubka porostlá šupinami a bělavými vlasy, horní část květu nálevkovitá, okvětní lístky jazykovité, celokrajné, červené; blizna žlutavá; prašníky žluté, nitky tyčinek narůžovělé.
Plod
kulovitý, asi 20 mm velký, bazálně se uvolňující, vysýchavý.
Semena
kulovitá, černá, asi 1 mm velká, s výrazným hilem.

 

Variety
Celý rod Arequipa zhruba zahrnuje 5 taxonů, které je nesnadné od sebe rozlišit. Je vůbec otázkou zda se nejedná o jediný druh s několika formami. Podrobnější studie zatím chybí a tak je zde použito staršího třídění C. Backeberga.
W. Haage (1981) používá jméno A. rettigiana var. leucotricha (Phill.) Krainz, ale je nesnadné si představit, co má pod tímto jménem na mysli.

 

Výskyt
Typová lokalita leží na náhorních plošinách nad městem Arequipa, Peru, asi 2200 m n.m. Sopečné půdy jsou porostlé řadou suchomilných rostlin, z kaktusovitých jsou to rody Haageocereus, Loxanthocereus, Lobivia mistiensis, hojně se vyskytují drobnokvětý Tagetes, Salvia aj.

 

Pěstování
Rostliny tohoto rodu nejsou v našich sbírkách příliš zastoupeny. Navíc kvetou vzácně, ojediněle, a až ve vyšším věku. Nabídka semen je proto omezená, většinou se nabízejí semena dovážená ze zahraničních kultur. Pěstování není obtížné, nároky na substrát, teplotu a zálivku jsou zhruba stejné jako u kaktusů rodů Oreocereus, Lobivia, Rebutia. Jedná se o horské rostliny vyžadující přímé slunce, hodně čerstvého vzduchu a nepravidelnou, ale vydatnou zálivku. Kořenový systém je odolný a roubování není nutné. V zimním období postačí teploty 6-10 °C, příležitostně po seschnutí a ztrátě turgoru snesou i hodnoty kolem 0 °C. Obdobím kvetení je konec jara a začátek léta. Pro indukci květu se doporučuje světlé, chladné zimování a nadbytek fosforu, tj. pravidelné přihnojování fosforečnatými hnojivy.
Na snímku je rostlina na původním stanovišti u města Arequipa v Peru.

 

Poznámky
Rostlina na snímku pochází z náhorních plošin nad městem Arequipa, ze svahů sopky Misti, Peru, které jsou typovým nalezištěm pro A. rettigii. Jen několik kilometrů odtud, vzdušnou čarou snad 20 km, se tyčí mohutná sopka Chachani. Na jejích svazích má růst A. weingartiana Backeb., (2400 m n.m.), ale také A. erectocylindrica Rauh et Backeb. (2400 m n.m.). Z okolí města Arequipa tedy pocházejí 3 "druhy?, které však nedokážeme spolehlivě odlišit.
Květy rodu Arequipa jsou charakteristicky zakřivené (zygomorfní, jednosouměrné) a mají jasně červenou barvu. Současní taxonomové zahrnují celý rod Arequipa do rodu Oreocereus. Starší autoři (Britton, Rose, Backeberg, Krainz, Buxbaum aj.) zdůvodnili osamostatnění rodu Arequipa v podstatě na základě jediného znaku - na nepřítomnosti plstnatého prstence uvnitř květu mezi tyčinkami (plstnatý prstenec je vyvinut u rodů Oreocereus, Borzicactus, Denmoza aj.). Je to sice diskutabilní řešení, ovšem vzhledem k používání jména Arequipa evropskými kaktusáři, jsme jej zde zachovali.
Kvetoucí rostliny (jedna je na obrázku) jsme pozorovali podél cesty stoupající z Arequipa po úbočí sopky Misti, až do sedla (asi 3500 m n.m.), odkud stoupá vysoký kužel další vysoké sopky Chachani. Stovky a stovky malých i velkých rostlin A. rettigii jsou všude na dohled.

 

Literatura
Haage W., Kakteen von A bis Z, p. 18-20, 1981
Backeberg C., Die Cactaceae, 2: 1049-1059, 1959
Backeberg C., Das Kakteenlexikon, p. 62-63, 1966
Britton N. L. et Rose J. N., The Cactaceae, 3: 101, 1963
Rauh W. et Backeberg C., Arequipa erectocylindrica, Descr. Cact. Nov., p. 18, 1956
Říha J. et Šubík R., Arequipa - málo známý rod jižního Peru, Kaktusy, 20: 143, 1984

 

Autoři
Na snímku je rostlina na původním stanovišti u města Arequipa v Peru.
Text J. Říha, foto R. Šubík.


návrat na seznam rodů

Diskuze:

Vaše jméno:
Text:

Ochrana proti spamu: sečtěte prosím deset a tri