Název
ESCOBARIA CHAFFEYI Br. et R.
 

Taxon
Escobaria chaffeyi Britton et Rose, The Cactaceae, 4: 56, 1923
Coryphantha chaffeyi (Br. et R.) Fosberg, Bull. Soc. Calif. Acad. 30: 58, 1931
Escobaria dasyacantha var. chaffeyi (Br. et R.) N.P.Taylor, Kakt. und and. Sukk., 34: 157, 1983
Druhové jméno zvolili oba autoři na počest jednoho ze svých spolupracovníků, Dr. Elswooda Chaffeye, který tuto rostlinu v roce 1910 nalezl.

 

Popis
Tělo
stonek většinou jednotlivý, málokdy odnožující, krátce sloupovitý, 60-120 mm dlouhý, 50-60 mm široký, drobné zelené kuželovité bradavky cca 5 mm velké; areoly okrouhlé, necelý 1 mm široké, zpočátku pokryté bílou vlnou, později holé, na horní straně bradavky úzká brázda sahající os areoly až do paždí bradavky. Trny hustě obklopují stonek a téměř jej zakrývají, jemné, v počtu 30-50 v areole, štětinovité, bílé s hnědavou, hnědou, červenou až téměř černou špicí, 5-10 mm dlouhé; střední trny lze jen obtížně rozlišit od okrajových, obvykle 1-3 z nich odstávají a mají výrazně zabarvenou špici.
Květy
četné, uspořádané do věnečku v těsné blízkosti temene, 15 mm velké, vnější okvětní lístky ořasené, zelenavé až hnědavé s výrazným tmavším středním proužkem, vnitřní okvětní lístky krémové, růžové, zelené, hnědavé až hnědočervené; nitky žlutavé až červenavé, prašníky žluté, bliznové laloky zelenavé.
Plod
vejčitý, až 20 mm dlouhý, červený.
Semena
hnědá až temně hnědá, 0,5 mm velká, s jamkovanou testou.

 

Variety
Variabilita E.chaffeyi se projevuje především v barvě trnů a květů. Jeden z extrémů se zelenými květy, byl rozšiřován již A.V.Fričem ve dvacátých letech a byl jim popsán jako Fobea viridiflora Frič (1925). Tyto zajímavé rostliny byly v osmdesátých letech v našich sbírkách rekonstruovány a jméno bylo kombinováno jako Escobaria chaffeyi Br. et R. forma viridiflora (Frič) Říha, Kaktusy, 22: 27, 1986.
Dále je třeba se zmínit o nedávno objevené, dosud nepojmenované formě, pocházející z Texasu, s robustním, téměř kulovitým tělem a podstatně výraznějším než u mexických rostlin. Malé hnědavé kvítky však nenechají nikoho na pochybách o příslušnosti těchto rostlin.

 

Výskyt
Původní sběr byl uskutečněn v rozmezí dvou let - v roce 1908 F.E.Lloydem a v roce 1910 E.Chaffeyem, prakticky na stejném místě poblíž Cedros, Zacatecas, Mexiko.Od doby popisu až do nedávných let nebyly o E.chaffeyi žádné zmínky, teprve v 50 letech začaly pronikat do literatury další informace. Podle současných znalostí se E.chaffeyi vyskytuje ve státech Durango (severovýchodní část), Coahuila (okolí Saltilla), Zacatecas (ověřené sběry v severní části státu, které reprezentují původní Chaffeyovy rostliny) a San Luis Potosí (Real de Catorce). Ve Spojených Státech se pak již zmíněná robustní forma vyskytuje v Texasu, Brewster Co. (Chisos Mts.). Ve všech případech roste E.chaffeyi ve větších nadmořských výškách (okolo 2000 m n.m.) a téměř shodných přírodních podmínkách.

 

Pěstování
E.chaffeyi patří mezi eskobárie bez speciálních nároků na kultivaci. Je brzo kvetoucím druhem a pravokořenné pěstování při zachování základních pěstitelských zásad nečiní potíže. Opatrněji je však třeba zacházet s rostlinami, pocházejícími z Texasu.

 

Poznámky
Popis E.chaffeyi uveřejněný v roce 1923, je velmi stručný a neúplný, stejně jako popis další, dodnes záhadné E.lloydii, pocházející ze Zacatecasu. Je to dáno tím, že oba druhy byly popsány patnáct let po nálezech rostlin podle herbářového materiálu nevalné kvality. Nutným důsledkem pak byly dlouhotrvající nesrovnalosti a zmatky, které se v případě E.lloydii nevyjasnily dodnes. Není vyloučeno, že jde o taxon, stojící velmi blízko E.chaffeyi Rodem Escobaria se pak v letech 1978-86 zabýval intenzivně anglický botanik N.P.Taylor. V průběhu doby rozčlenil rod do logických sekcí. E.chaffeyi byla však začleněna spolu s černosemennými eskobariemi do sekce Neobesseya, ovšem jen jako varieta druhu E.dasyacantha. Podle názoru autora tohoto textu je však E.chaffeyi samostatným hnědosemenným druhem a v Taylorově systému by měla být řazena do sekce Escobaria.

 

Literatura
Backeberg C., Die Cactaceae, 5: 2959-2963, 1961
Frič A.V., Fobea viridiflora Frič, sp.n., Život v přírodě, Kakt. příloha č. 36-37, p. 75-76, 1925
Říha j., Escobaria chaffeyi Br. et R., Kaktusy 77/2, 13: 35-37, 1975
Šedivý V., O některých sporných eskobariích, Aztekia 82/3, 5: 16-19, 1982
Šedivý V., Rod Escobaria Br. et R., Atlas kaktusů VI, 1990, příloha
Taylor N.P., Die Arten der Gattung Escobaria Br. et R., Kakt. und and. Sukk., 34: 76-79, 120-123, 136-140, 154-158, 184-188, 1983
Taylor N.P., The identification of Escobaria (Cactaceae), Cact. Succ. J. (GB), 4: 36-44, 1986

 

Autoři
Text a sbírka: V.Šedivý.
Foto: J.Král.


návrat na seznam rodů

Diskuze:

Vaše jméno:
Text:

Ochrana proti spamu: sečtěte prosím jedna a devet