Mexiko 2008 – poprvé v domovině kaktusů (3)

Tak vypadá naleziště , kde „kočky“ rostou.

Den 7. - 30. 10. 2008
Dnešní den se pokusíme najít Ariocarpu kotschoubeanus v. albiflorus. Jedeme od Viente de Noviembre směrem na San Jose. První zastávka nic. Druhá, už to vypadá, že nic nenajdeme a najednou jsou tady. Když se člověk rozkouká, tak vidí, že jich tady jsou stovky.

Na kolena kaktusáři! Jsou tady „kočky“.

Ariocarpus kotschoubeanus v. albiflorus za San Jose TAM

Jedeme dál, před námi je vesice Francisco Villa a kopec vpravo si říká o prozkoumání. Měli jsme dobrý odhad. Je tu spousta hezkých rostlin. Thelocactus tulensis flavus“, Astrophytum myriostigma v. tulense, Mammillaria picta a ještě několik dalších. Libor udělal krásný objev – Calibanus hookeri super kaudex ze kterého vyrůstají trsy „trávy“. Má tak jeden metr v průměru.

Calibanus hookeri na lokalitě Francisco Villa TAM

Naše další cesta vede směrem na Palmillas, kde máme popis na lokalitu Ariocarpus tritonus. Bohužel brána u hřbitova je zamčená, tak to dál nejde. Chceme se dostat na lokalitu z druhé strany, přes potok a dál velmi hustou vegetací, cesta je hrozná. Nakonec se nám daří proklestit si cestu až na planinu, kde jsou Ariocerpus retusus a Coryphantha vaupeliana.

Ariocarpus trigonus ZRI 035/08, Palmillas TAM

Coryphantha vaupeliana ZRI 036/08. Palmillas TAM

V Jaumauve se stavujeme na oběd, někdo si dává kuře, já s Milošem jdeme vedle na plody moře. Příští zastávka bude za San Vincente. Tady roste Obregonia denegri. Část stráně je poškozena těžbou štěrku pro stavbu silnice, to je ekologie po Mexicku. Spousta obregonií se válí po lomu a nikdo si z toho těžkou hlavu nedělá. Na druhé části stráně je zatím hodně rostin ještě v dobré kondici.

Obregonia denegri ZRI 037/08 za San Vincente TAM

Na noc zajíždíme do Balneario Nogáles. Je to pěkný kemp, teče tady větší potok, něco jako naše horská říčka, ale voda je v něm neuvěřitelně teplá.

Den 8. - 31.10.2008
První zastavení u autobusové zastávky, kde roste jiná populace Obregonia denegri, zde jsou rostliny na rozdíl od předešlé lokality na plném slunci. Rostliny nejsou tak velké a vypadají vysušené. Jedeme na další místo. Zastavujeme před mostem Puente El Almar a jdeme vyschlým korytem asi 500m. Po pravé straně nacházíme krásné Ariocarpus trigonus var. elongatus. Některé rostliny jsou krásně rozkvetlé.

Ariocarpus tritonus v. elongatus ZRI 041/ 08 Puente El Almar TAM.

Dnešní třetí zastávka je kousek za La Perdida na mírném kopci vpravo. Zde jsme našli Turbinicarpus schmiedickeanus, Mammillaria formosa, Echinocactus ingens, Ferocactus pilosus, Neolloydia conoidea v. robustior (grandiflora), Hamatocactus hamatocanthus, Leuchtenbergia principis a ještě několik dalších.

Thelocactus conothelos v. argenteus na lokalitě La Perdida TAM

Ariocarpus retusus ZRI 043/08 na lokalitě La Perdida TAM

Pohled na lokalitu přes temeno rozkvetlého Echinocactus ingens

Na příštím místě El Desierto jsme se už dorazili do státu Nuevo Leon. Kaktusy stejné jako na předchozím místě, jen navíc Thelocactus multicephalus forma La Bolsa.

Thelocactus multicephalus forma La Bolsa ZRI 221/08 na El Desierto N.L.

Večer zajíždíme do opuštěného lomu a stavíme stany. Fouká vítr a je pěkná zima.
 

Mexiko 2008 – poprvé v domovině kaktusů, díl 1. | 2. | 3.

zpět

Text © Zdeněk Richter
e-mail: kaktusy.richter(zav)seznam.cz
foto © Zdeněk Richter, Libor Mejstřík 

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630