Foto měsíce - prosinec 2011

Mammillaria hernandezii (foto © Emil Baláž)

Jsem pravidelným čtenářem Vašeho občasníku a moc se mi líbí. Odhodlal jsem se Vám tímto odeslat i několik aktuálních fotografií Jedná se o rostlinu Mammillaria hernandezii, kterou pěstuji v Chodově u Karlových Varů.

Mammillaria hernandezii - detail (foto © Emil Baláž)

Rostlinu jsem přisvětloval umělým světlem - lampou/žárovkou, kterou jsem si přivezl z bývalé NDR před vće než 30-ti lety a je stále funkční. Ta byla určena na osvětlování rostlin. Věřím, že rostlina, která vykvetla počátkem letošního prosince bude i úspěšně opýlená.

S pozdravem
Emil Baláž, Chodov u Karlových Varů

Mammillaria hernandezii pod lampou (foto © Emil Baláž)

Sulcorebutia roberto-vazquezii (foto © Josef Tichý)

Tak jsem si dovolil po delší odmlce poslat pár obrázků z letošního kvetení mých kaktusů.
Na první fotce je Sulcorebutia roberto-vazquezii, kterou jsem pořídil před třemi lety jako horkou novinku od přítele Horáčka… no a letos rozkvetla hned 21-ti květy. Je to jedna z mála sulek, kvetoucích bíle.

Sulcorebutia pampagrandensis (foto © Josef Tichý)

Na druhé fotce je klasická Sulcorebutia pampagrandensis, kterou mám na svých kořenech již od r. 1989 a takto krásně kvete každý rok.

Cleistocactus spec(foto © Josef Tichý)

Na posledních dvou fotkách je Cleistocactus, který jsem si před dvěma lety pořídil u pana Cooka v Holandsku. S jeho druhovým jménem (jmenovku jsem bohužel ztratil) mi snad někdo z kolegů kaktusářů pomůže, ale letos vykvetl, a myslím mimořádně pěkně.

S pozdravem a přáním hodně úspěchů v Novém roce
Pepa Tichý z Olomouce

Cleistocactus spec.- detail květu (foto © Josef Tichý)

Gymnocalycium acorrugatum  (foto © V. Hamáček)

Zdravím redakci a přeji Vám vše nejlepší do Nového roku. Posílám dvě fotografie krásných Gymnocalycium acorrugatum. První foto je pořízeno krátce po zamykání sezony 2010,kde jsem tyto malé semenáčky zakoupil u Tomáše Kulhánka.

Gymnocalycium acorrugatum  (foto © V. Hamáček)

Druhá fotka je ten samý květináček o 14 měsíců později, čili v prosinci 2011. Když jsem fotku ukládal a mohl obě fotografie porovnat - příjemně mě překvapilo otrnění rostlin. Kytky byly celou sezonu pouze pod jednoduchou stříškou s celodenním osvitem a asi se jim to stejně jako ostatním gymníčkům líbí… a mě taky :).

S pozdravem Vojta Hamáček
 

 

(C)

zpět