Baja California 2008 všemi směry (8)

z deníku Vládi Šamalíka

9. den – 28.2.2008
Po ránu projíždíme přes Punta Abreojos. Zastavujeme ještě, abychom si naposled užili Ferocactus grandiflorus. Vyskytuje se poměrně hojně a v bujném růstu mu nepřekáží ani hotová pískoviště, která se tvoří v temenech vlivem stálého pobřežního větru zvedajícího prach.

Pískoviště v temeni Ferocactus grandiflorus

Potom už se vydáváme směrem severovýchodním do vnitrozemí. Asi 25 km před San Ignacio si prohlížíme lokalitu Ferocactus peninsulae, rostliny na BC hojně rozšířené a dělající tedy čest svému druhovému jménu.

Semenáček Ferocactus peninsulae v příznačném prostředí

Zdaleka tady však není jen ferokaktusová končina. Hojně se vyskytuje Opuntia invicta, tmavší forma Echinocereus brandegei, všudypřítomná Mammillaria dioica, ale potěšit dovede svými růžovými kvítky i Lophocereus schottii.

Lophocereus schottii

Zdejšímu suchému horku dovede úspěšně vzdorovat i zvláštní druh bíle kvetoucího máku z rodu Argemone, v duchu místního obyčeje také pichlavý.

Pichlavý mák Argemone gracilenta

Dnešní den je bohatý i na zajímavosti historické. Navštěvujeme totiž městečko San Ignacio, které vzniklo kolem proslulé španělské misie San Ignacio de Kadakaamán. Misie byla založena v roce 1728 u laguny sladké vody a přispěla valnou měrou k rozvoji zemědělství v této nehostinné končině. Misijní kostel je pozoruhodnou ukázkou  barokního slohu viditelně ovlivněného použitým stavebním materiálem z místních zdrojů.

Kostel misie San Ignacio de Kadakaamán

Náměstí je stíněno starými stromy, kolem obchůdky a ospalý klid. Doplňujeme proviant i pohonné hmoty. Další terénní průzkum nás čeká u vysílací věže. Objevují se polštáře světle žluté formy  Echinocereus brandegei.

Echinocereus brandegei

Znovu a znovu mě zaráží fakt, že v tak nehostinném prostředí může něco vyklíčit, i když kolem Vánoc je tu určitě trochu vlhčeji. Vždycky jsem si přál vidět opravdu malé semenáčky, přímo klíčence, a dnes se to podařilo. Ten žlutý trám na fotce je moje tužka Koh-I-Noor.

Klíčit se musí umět

Přijíždíme k hornickému městečku Santa Rosalia. Pro začátek se stavujeme na pečeném kuřeti, poté se přesouváme do centra. Tohle hnízdo se výrazně liší od ostatních zdejších sídel. Na konci devatenáctého století tady francouzská firma Boleo zahájila těžbu a zpracování mědi. Skončili s tím někdy v polovině dvacátého století, ale těžní a hutní zařízení  zůstala. Na jednu stranu pohled jako na Třinec, na druhou netypické uličky dřevěných baráčků s malými předzahrádkami. Po Francouzech zbyla i údajně nejlepší bageterie na poloostrově a kuriozní kostel Santa Barbara.

Eiffelův kostel Santa Barbara

Kostel má zajímavý původ. Pro světovou výstavu v Paříži roku 1889 jej vytvořil sám Gustave Eiffel, samozřejmě z ocelové příhradoviny a montovaných bloků, jak bylo jeho dobrým zvykem. Po výstavě kostel rozmontovali a v Bruselu jej objevil ředitel těžařské firmy Boleo. Projevil nebývalou péči o duchovní rozvoj svých zaměstnanců, mimochodem i Číňanů a Japonců, a kostel sem nechal přivézt.

Kde tady kluci sehnali tu šornu?

Pokračujeme na jih a čtyři kilometry za Mulegé odbočujeme na pobřeží, kde kempujeme u kamenité pláže. Poprvé nacházíme pachycereusy přímo na pobřeží, kousek od čáry přílivu. Pak naši pozornost přitáhne hejno ptáků lovících vytrvale ryby. Krouží, krouží, pak přitáhnou křídla k tělu a šup kolmo do vody. Zajímavé divadlo za padajícího soumraku.

Rybolov


Rozděláváme oheň, zpíváme a povídáme do půlnoci.


Baja California 2008 všemi směry, část 1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7.
 

Text a foto © Vladimír Šamalík, 2009
vladimir.samalik(at)seznam(dot)cz
 

zpět