Astrophytum – nejen v Brně

To, že brněnský kaktusový spolek s příznačným názvem ASTROPHYTUM BRNO hýčká své členy, kteří pěstují astrofyta, o tom není pochyb. A protože není mezi brněnskými členy skoro ani jeden (na to dám krk, jako že mám jenom jeden) kdo by neměl mezi svými kaktusy aspoň jedno astrofytum, pak je jasné, že hýčká úplně všechny své členy.
No a pokud všichni členové hýčkají svá astrofyta alespoň z poloviny péče, jakou dává svým astrofytům pan Jindra Drápela, pak je o budoucnost tohoto rodu ve sbírkách postaráno.

Nejdříve si představme Jindřicha uprostřed jeho sbírky:

Jindřich Drápela - střední pult (foto © Karel Pavlíček)

A představme i některé výstavní kousky z jeho sbírky (i když pozor! Tam jiné než výstavní kousky nenajdete- to je o té sbírce obecně známo!)

Astrophytum capricorne

Astrophytum niveum var. nudum

Astrophytum – přesné pojmenování jsem si nezaznamenal,
ale bude to zase nějaká specialitka z okruhu
Astrophytum asterias Superkabuto.

Několikrát jsme se už zmiňovali o další krásné brněnské sbírce u Pavliců. Ale nejen v Brně najdeme krásná astrofyta.

Tuhle skupinku jsme fotili u Emila Vašíčka v Blansku

Závěr? Astrofyta jsou ikony českého kaktusářství. Jsou neuvěřitelně krásná, stejně jako variabilní – od lokality k lokalitě jsou trochu jiná a vzájemně odlišná. Dnes, kdy je možné získat dobrá semena s evidovaným původem, touha vlastnit botanicky hodnotné, ale zároveň i velmi esteticky působivé a s přibývajícími lety stále krásnější rostliny, se jistě odráží v zájmu o pěstování tohoto rodu. A protože semena jsou vesměs dobře klíčivá, klíčenci jsou už po vyklíčení dostatečně velcí a samo pěstování není obzvláště náročné, dá se říci, že je to rod vhodný i pro ty nejmladší adepty naší kaktusářské záliby.
 

Text Pavel Pavlíček
Foto © Karel Pavlíček, Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek(zavinac)chrudim(tecka)cz
 

zpět