Wisleyský horský rod
Massonia a Daubenya (1)

(Paul Cumbleton)


Tyto dva druhy v zimě rostoucích cibulovin z Jižní Afriky jsou moji absolutní favoriti, a já pěstuju velké množství z nich doma stejně jako ve Wisley. Jejich neobvyklé formy, květy a vůně vždy překvapují návštěvníky našeho alpina. A tak Vám dopřeji podívanou na mé rostliny doufajíce, že to u čtenářů povzbudí zájem o tyto neobvyklé úžasné rostliny. Nyní pojednám i rodu Massonia, za čas bude následovat rod Daubenya.

Massonia
Taxonomie rodů Massonia a Daubenya byla v posledních letech zrevidovaná, změny na základě studia DNA provedl pan Alison. Díky tomu se zdá, že je v názvosloví konečně pořádek poté, co byl odstraněn matoucí nepořádek ve jménech. U rodu Masonia je nyní šest rozeznatelných druhů: M. depressa, M. echinata, M. hirsuta, M. jasminiflora, M. pustulata a M. pygmaea. Všechny tyto druhy mají dva polehlé až úplně ležící listy, které jsou často vzorované, vlasaté, nebo tvořící puchýřky. Květy se objevují uprostřed páru listů a intenzivně voní.

Foto © Jaroslav Šnicer

Massonia depressa

Massonia depressa je největší z rodu a listy u některých forem mohou dosáhnout délky 25 cm. U tohoto druhu jsou listy obvykle hladké. Zatímco většina druhů Massonia jsou opylovány včelami nebo motýly, u tohoto druhu je opylování velmi neobvyklé. Květiny produkují hodně nektaru a mají zvláštní vůni, která přitahuje drobné hlodavce. Zajímavé pojednání o opylování různých rostlin hlodavci lze přečíst na  http://www.amjbot.org/cgi/content/full/88/10/1768?ck=nck

Květy M. depressa jsou podle mého soudu ze šesti druhů ty nejméně atraktivní, obvykle skoro bílé nebo někdy temnější barvy, ale listy mohou být působivé. Tato forma má na listech hezký červený okraj:

Foto © Jaroslav Šnicer

Massonia depressa, forma s červeným okrajem

Plody obsahující semena mohou být docela dekorativní, zvláště u tohoto druhu, kde jsou plody docela velké, tříboké, každé pouzdro obsahuje několik semen.

Foto © Jaroslav Šnicer

Massonia depressa – detail plodů

 Massonia echinata kvete v listopadu a přitahuje pozornost svými bílými květy, které jsou voňavé po medu. Jako předchozí druhy, i tento druh je rozšířen v regionu Jižní Afriky, kde v zimě hodně prší.

Foto © Jaroslav Šnicer

Massonia echinata

Massonia hirsuta je mnohem méně běžná v kultuře v Anglii, zatím jsem ji viděl jen v soukromé sbírce jako mladé semenáče.

Foto © Jaroslav Šnicer

Massonia hirsuta

Massonia jasminiflora vyžaduje jinou kultivaci, než většina jiných druhů, roste totiž v oblasti letních srážek, roste a kvete v zimě - s výjimkou subspecie která roste v horách Lesotho a která roste a kvete v létě. Tato v létě rostoucí forma je nejmenší ze všech druhů, ale celkově je druh docela proměnlivý. Květy mohou být bílé až růžové, listy mohou být hladké nebo zpuchýřkované, v proměnných odstínech zelené barvy, někdy s načervenalými pruhy. Jak její jméno naznačuje, květy voní po jasmínu. U těchto rostlin jsem si nejvíce oblíbil následující formu:

Foto © Jaroslav Šnicer

Massonia jasminiflora

Massonia pustulata – ve svých nejhezčích formách to může být opravdu pozoruhodná rostlina. Příležitostně se vyskytují formy, jejichž listy jsou hladké nebo s trochou puchýřů, ale častěji jsou pokryté puchýřky, takže poskytují dramatický pohled.

Foto © Jaroslav Šnicer

Massonia pustulata (od Arniston)

 
Zkrácený překlad z angl. jazyka, kompletní článek hledejte na http://www.srgc.org.uk/wisley/2007/071107/log.html
 
 

(C)

zpět