Šnicerova krátká zastavení
Coryphantha robustispina subsp. robustispina


Monstrózní otrnění této „divošky“ nenechá chladným snad žádného kaktusáře. Není proto divu, že patřila od samotného začátku mezi hlavní priority naší jižní trasy. Lokalitu jsme dostali od Zlatka (Zlatko Janeba je dnes velkým znalcem kaktusů v USA) a tak nezbývalo než vyrazit tím správným směrem.

Coryphantha robustispina subsp. robustispina

Arizona je rozlehlá a přesuny mezi lokalitami někdy zaberou více času než je nám milé. Kousek od města Belen konečně zastavujeme a přelézáme bránu soukromého pozemku. Najít první rostliny netrvá ani pět minut. Jsou řídce roztroušeny v rovině pod keři. Jejich vzhled je opravdu impozantní, škoda jen, že není více světla na focení.

Coryphantha robustispina subsp. robustispina - detail

Zabrán do hledání pokračuji dál od cesty. V jednu chvíli se mi zdá, jako bych zahlédl auto. Blesklo mi hlavou, že to bude asi naštvaný majitel pozemku a v duchu si připravuji omluvnou úvodní větu. Zvedám hlavu a vidím, že auto stojí. Kouknu se ještě jednou a vidím, že nový Jeep Chrockee má vytlučená všechna okna a díry po kulkách. Začíná to smrdět. Ještě jednu fotku než se kouknu dovnitř, ale náhlý pohyb ve křoví mě velmi vyděsil. Vše je až příliš čerstvé. Beru nohy na ramena. Kluky postávající u auta ženu dovnitř a rychle mizíme.“

Lokalita Coryphantha robustispina subsp. robustispina,
šeřilo se a tak je kvalita snímků trochu slabší


Text a foto Jaroslav Šnicer
E-mail: cult.tricka@seznam.cz

 

(C)

zpět