Kdo je kdo: Andrzej Mucha, Polsko


Narodil se v roce 1945, v obci Nowy Wisnicz, nedaleko Krakova. V Krakově studoval v letech 1964-1970 geodézii a fotogrametrii (mapy ze satelitních snímků) na slavné škole AGH (Akademia Gorniczo-Hutnicza). S kaktusy se setkal poprvé v roce 1970, jako mladý inženýr, ale hlubší zájem se datuje do roku 1975, kdy se stěhoval kvůli bytu do Gdaňska. Tam narazil na největší polskou sbírku kaktusů u pěstitelů Anny a Stanislawa Hinz, kteří se specializovali hlavně na rod Notocactus. Ti už tehdy pěstovali kaktusy v 10 velkých sklenících.

V roce 1977 se jeho sbírka začala úžeji specializovat na rod Parodia, a tento zájem přetrvává dodnes. Andrzej v sedmdesátých letech cestoval za parodiemi do DDR (Haude, Mathews, Binnewald a k odborníkovi na parodie - Gerhardu Haagemu s Altenburgu) a také do Maďarska (k příteli Peteru Kernovi a k dalším). Od r. 1997 cestuje do sbírek v Česku a od roku 2005 na stanoviště parodií v Argentině a Bolivii!

Bydlí v paneláku a sbírku parodií má na lodžii. Od roku 2001 je předsedou gdaňského klubu pěstitelů kaktusů. 

Stará se i o dobrou internetovou stránku http://www.ptmk.eia.pl, kde najdeme například vzpomínky na prof. W. Wojnowskiego – 1. presidenta klubu, na první kontakty v 1968 s B. Schützem a Z. Fleischerem a podobně.


Kontakt:
Andrzej Mucha
e-mail: 
andmu@wp.pl 
 

(C)

zpět