Kdo je kdo - Viktor Turecek


Tento obdivuhodný člověk, jehož rodiče pocházejí odněkud z Moravy (tuším Olomoucko?) žije a v penzi odpočívá v jedné z klidných čtvrtí Los Angelos. Měl jsem tu čest u něj a jeho milé paní strávit krásný večer, při prohlídce jeho sbírky, které vévodily notokaktusy a jiné argentinské kaktusy.

Turecek a Osladil
Křoupal jsem obalovanou a smaženou sladkou cibuli a poslouchal jsem jeho krásnou češtinu s výrazným (olomouckým?) dialektem. A to si představte, že tu řeč se naučil od rodičů v Argentině, spolu se španělštinou a posléze i angličtinou. Ve vlasti svých rodičů byl jen asi dvakrát, a jen na krátko.

Narazil jsem na jeho jméno při brouzdání internetem, v článku Roberta Kieslinga, kterého si také (s určitou troufalostí) dovoluji nazývat svým přítelem. 

Na obrázku vpravo stojí Viktor s Robertem, jak pózují u velkého kaktusu. Rád nyní pro naše čtenáře získanou informaci překládám:


Viktor Turecek je penzionovaný učitel v Los Angeles School District, kde učil zejména děti mexických přistěhovalců. Učil tedy v angličtině i španělštině matematiku, zeměpis, historii a anglický jazyk. Narodil se v Argentině kde také učil, později se odstěhoval do Californie.

Ačkoliv v Argentině roste mnoho druhů kaktusů, o ně se začal zajímat až v roce 1958 v USA, kdy navštívil kalifornské údolí Lucerne Valley, a právě tehdy ho začaly kaktusy zajímat.

Od té doby udělal mnoho výletů po Mexiku, ale studoval i sukulenty na Ceylonu,  v Pákistánu, Turecku, na Egejských ostrovech, mnoho výletů však směřoval i do Argentiny, kam cestoval ke svým sestrám Kristině a Daně. Spolu s nimi a s Roberto Kieslingem prozkoumal řadu lokalit /Roberto Kiesling (Gymnocalycium kieslingii, Rebutia kieslingii), Omar Ferrari (Gymnocalycium ferrarii), (Cleistocactus ferrarii), Barkev Gonjian (Rebutia gonjianii, Pterocactus gonjanii) a Silvio Meglioli (Pterocactus megliolii, Pyrrocactus megliolii)/.

Vzpomíná na jeden z výletů v roce 1985, kdy nalezli jeden z nových druhů Notocactus – z okruhu submammulosus. Roberto Kiesling tehdy tento nový druh na počest Viktora Turečka – tehdy presidenta losangelské společnosti kaktusářů - pojmenoval jako Notocactus turecekianus.

Notocactus turecekianus

A ještě poznámka – v článku se užívá rodového jména Parodia, do kterého byl rod Notocactus navržen. U nás se tento návrh nevžil, takže stále (a podle mého názoru moudře) používáme rodové jméno Notocactus.


Pavel Pavlíčel
e-mail: pavlicek@chrudim.cz 
 

(C)

zpět