Pozdrav od Libora Vojkůvky


Kdo byl na Zamykání sezóny, a kdo se navíc zdržel až do konce přednáškového odpoledne, jen tak nezapomene na efektní závěr, o který se svým povídáním postaral cestovatel, malíř a pěstitel kaktusů, sukulentů a jiných exotických rostlin, a také entomolog a srandista – Moravák Libor Vojkůvka. On to byl, který mne zbavil jedné z povinností, a místo mne osobně prohlásil sezónu za úředně uzamčenou. 

Nepamatuju si přesně, ale mám dojem, že Libor ve svém cestovatelském životě (po roce 1989) navštívil 106 zemí, některé z nich několikrát. Teď už se spíše věnuje snové malířské tvorbě ve svém ateliéru ve Šternberku a jak vidíte na prvním obrázku, obklopen svými rostlinami – vrací se i ke své původní profesi, vyučil se zahradníkem. 

Sukulenty se často vyskytují i v jeho obrazech (nechci říct „na jeho obrazech“ – úmyslně říkám „v jeho obrazech“!) – a protože mnohý z čtenářů je jistě napjatý, jaké to obrázky vlastně Libor maluje, tak vám představuju jeho nejnovější dvě práce. A kdo se chce podívat na další – ať si klikne na http://www.vojkuvka.net/

Libore, díky za tvůj humor – bylo nám ctí!


Pavel Pavlíček
e-mail: pavlicek@chrudim.cz 
 

(C)

zpět