Mammillaria carnea Zucc. ex Pfeiff. 
var. carnea


 
Mammillaria carnea
Mammillaria carnea var. carnea

Mammillaria carnea Zuccarini ex Pfeiffer, Enum. Cact., p. 19, 1837
Mammillaria carnea var. robustispina Craig, Mamm. Handbook, p. 44, 1945
Mammillaria villifera Otto var. carnea (Zucc. ex Pfeiff.) S-D., Cact. Hort. Dyck., p. 16, 1850

Jméno carneus se vztahuje na masově červenou barvu květů.

Popis
Stonek jednotlivý, zřídka odnožující, válcovitý, ve stáří až sloupovitý, až 200 mm vysoký a 100–120 mm široký. Temeno vpadlé, kryté vlnou a trny, axily s bílou až žlutavou vlnou zejména v květní zóně, bez štětin. Bradavky se zřetelně hranaté. Okrajové trny v dospělosti chybějí, nejvýše někdy 2 drobné štětinky; středové trny 4(–6), postavené proti sobě do kříže, 10–20(–50) mm dlouhé, nahoru a dolů směřující jsou delší, silnější a často zakřivené, růžově červené s tmavým až černým hrotem. Květy zvonkovité, 15–20 mm dlouhé, 14–20 mm široké, bledě růžové, s tmavším středovým proužkem na vnějších okvětních lístcích, okraje lístků třásnité, nitky bílé, prašníky světle žluté, blizny světle žluté až světle zelené. Plod hruškovitý až kyjovitý se zbytkem okvětí, 15–25 mm dlouhý, 4–10 mm široký, červený. Semena světle hnědá, kapkovitá až ledvinovitá, testa síťovitě svraskalá, hilum malé, okrouhlé bělavé.

Variety a formy
Mottram uvádí tyto variety:

var. aeruginosa (Scheidw.) Gürke, Blüh. Kakteen, pl. 60, 1905
var. cirrosa (S.-D.) Gürke, Blüh. Kakteen, pl., 60, 1905
var. gigantea hort. n. n.
var. rosea Schmoll., n. n., Katalog 1947
var. subtetragona (Dietrich) Backeb., Die Cactaceae, 5: 3145, 1961, syn.: M. subtetragona Dietrich

V současnosti jsou všechna tato historická jména považována za nadbytečná a jsou zahrnována jako synonyma k nominátnímu taxonu. Jiná je situace s populací ze státu Guerrero:

var. robustispina Craig, ta se liší nejen otrněním, ale zejména disjuktivním areálem rozšíření, většinou je však zahrnována jako synonymum k nominátní varietě.

Výskyt a rozšíření
Jako typové naleziště je označen Ixmiquilpan, Hidalgo, Mexiko, podle Hunta je to však sporný údaj. Karwinsky zřejmě nesprávně citoval původ rostlin. Mammillaria carnea roste ve státech Puebla (údolí Tehuacan, Coxcatlan, Tilapa, Zapotitlan de Salinas,Tehuixtla, Chilac, Acatepec, Ajalpan, Calipan, Ague Fria, San Lorenzo, Axuxco), a Oaxaca (Tecomavaca, Tlacotepec, Rio Santo Domingo, San Miguel Maninaltepec, Arroyo San Martin, Rio Quiotepec, Tres Picos, Teotitlan, Chazumba, Tonala Puente, Nieves, Rio Salado, Barranca Ixcatlan, Quiotepec, Tomellin Pass, Chillar, Santa Maria Ixcatlan), kde ji lze nalézt v nadmořských výškách mezi 1500–2000 m, odděleně pak ve státě Guerrero (u Taxco, kde ji sbíral Lindsay a popsal Graig jako var. robustispina). Klima na nalezišti je suché a horké, (semiaridní) s krátkou letní dobou dešťů. Průměrná roční teplota je 15 °C, zimní teplotní minima vzácně klesají až k 0 °C. Úhrn ročních srážek je asi 400 mm. Společně roste celá řada dalších druhů kaktusů aj. sukulentů rodů Agave, Dasylirion, Echeveria, Euphorbia, Hechtia aj.

Poznámky
Varieta robustispina by snad mohla být užívána oprávněně jako samostatný taxon. Roste odděleně ve státě Guerrero, a vzhledem k odlišnostem některých znaků (zejména otrnění) lze taxonomický statut variety respektovat. Většina současných autorů ovšem považuje tuto varietu za synonymum k nominátní varietě.

Naleziště Mammillaria carnea v údolí Tehuacan a Tomellin Caňon jsou známa hustou populací, kaktusy zde rostou na svazích vápencových kopců, na muldách mezi keři, i na štěrkovitých půdách bohatých humusem. Je značně proměnlivá ve velikosti a tvaru stonků a trnů, někteří jedinci mají trny 2–3 cm dlouhé, jiní až 10 cm. Květy jsou však jednotné u všech odchylek. Naleziště těsně sousedí s areálem rozšíření příbuzného druhu M. mystax, známe však i místa, kde rostou oba druhy společně.

Vzhledem k hranatým bradavkám jednoznačně patří do serie Polyedrae.

Literatura

  • Backeberg C., Die Cactaceae, 5: 3144-3146, 1961
  • Bravo H., Sanchez-Mejorada H., Las Cactáceas de Mexico, 3: 285, 1991
  • Pilbeam J., The cactus file handbook. Mammillaria, p. 68, 1999
  • Reppenhagen W., Mammillaria, Monographie, 2: 778, 1992Reppenhagen W., Die Gattung Mammillaria, Monographie, 2: 778, 1991

Pěstování
Mammillaria carnea
je dobře rostoucí kaktus, který lze doporučit i začínajícím pěstitelům. Prospívá v běžných kaktusových substrátech, vhodné je umístění na plném slunci, kde vytváří krásné, silné a barevné otrnění. Lze doporučit tvrdé a pomalé pěstování, v příliš vlhkém a zastíněním prostředí rychle dorůstá nepřirozených rozměrů, silně odnožuje a trny nejsou dostatečně vyvinuty. Množí se snadno výsevem semen, klíčenci i semenáče rychle rostou a do květní zralosti dospívají asi za 3-5 let. Vybrané jedince s obzvlášť vyvinutým otrněním je také možné snadno množit vegetativně - oddělením a zakořeněním odnoží. Zimní teploty mohou klesnout na 5 °C, obdobím kvetení je pozdní jaro a začátek léta.

 

Foto: Miloš Záruba ve vlastní sbírce, text Rudolf Dufek a Jan Říha.

 


Opět předkládáme jeden z textů budoucího Atlasu kaktusů, a tak jako už dříve, i tentokrát prosíme ty, kteří k textu mohou cokoliv dodat, aby tak prostřednictvím pavlicek@chrudim.cz učinili. Atlas vyjde opět začátkem listopadu.
 
Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz  
 
 

(C)

zpět