Výskyt houby Bipolaris cactivora
 použito z kaktusářské konference

To: Konference Kaktusy a sukulenty <kaktusy@pandora.cz>
Sent: Monday, September 15, 2003 1:06 PM
Subject: houbová infekce


Zdravím všechny účastníky konference,
mám vážný problém s houbou Drechslera cactivora (dříve Helminthosporium). Situace vypadá tak, že u rodů echinocereus, cereus, echinomastus a co je nejvíc k vzteku u skleráků roubovaných na zimovzdorné opuncie dochází v době největších veder, kdy rostliny jsou v naprosto v suchu a ve vegetačním klidu k infekci vzdušnou cestou asi přes areoly. Náhle se poměrně rychle začne propadat tělo pod areolou, potáhne se sametově černým povlakem a za pár dní je vymalováno.

Cévní svazky už jsou v této době rezavé až do kořenů - rostlinu nejde zachránit. Nedochází k orosení, protože rostliny jsou pod folií. Pokud bych je nechal volně, bylo by to ještě horší. Vyjímečně jsou napadeny i poseudolobivie okruh aurea a některé lobivie.

Teď při nižších teplotách inf. tlak ustal. Paradoxně mám největší ztráty ne v zimě, kdy u rostlin mám i -5 ale v létě, při úplné absenci zálivky. Je zajímavé, že u semenáčků je masivně napadena třeba jen jedna miska a okolo nic. Rostliny mám v pařeništích s volným prouděním vzduchu na zahradě. Okolo je tráva.

Nechápu odkud se infekce bere. Je fakt, že houba, ačkoliv je teplomilná, zimní mrazy přežívá a myslím že se objevuje i na suché trávě. Nevíte nějaký fungicid který by zabíral?

Díky za odpověď.
Martin Fara


Zdravím všechny účastníky konference KAKTUSY,
jelikož už jsem se již s tímto problémem setkal osobně ve své sbírce, můžu vám poradit, jak jsem ho vyřešil. Takže nezoufejte, jde to a moje sbírka je toho důkazem.

Na podzim 1998 jsem objevil několik rostlin se stejnými příznaky ve své sbírce. Jednalo se zejména o Sclerocactus schlesserii, Sclerocactus wetlandicus, Sclerocactus parviflorus, Ariocarpus fissuratus a další. Nejdříve jsem chorobu podcenil a jen odstranil napadené jedince. Na jaře se choroba znovu objevila (v dubnu). To jsem ještě zimoval ve vytápěném skleníku.Posléze jsem zjistil, že je houba velmi agresivní a byly likvidovány rostliny v nejbližším okruhu těch už napadených.

Rychle jsem pár napadených rostlin odvezl na prozkoumání RNDr. Michalovi Onřejovi a ten ze zbytků kultivoval právě zmíněnou houbu. Jako fytopatolog měl radost, protože to byl první výskyt této houby v ČR. Já jsem však byl smutný ze ztráty krásných vzrostlých kytek a tak jsem ho samozřejmě požádal o radu. Velmi ochotně mi poradil a tady je pár informací i pro Vás ostatní:

Co se týče názvu jde o rez - Bipolaris cactivora (rekombinace Ondřej)
Synonyma: Drechslera cactivora, Helminthosporum cactivorum (Petrak)

Prof. Petrak - profesor mykologie na universitě ve Vídni, dříve působil na lesnické škole v Hranicích na Moravě (do r. 1945)

Místa výskytu - ČR (Morava), SRN, Itálie, Velká Británie.

Chemická ochrana:
- Prelude 10 v koncentraci 0,1 - 0,3%   systémový prostředek
- Sportak 45
- Alert, pozor! nebezpečí selekce rezistentních kmenů
- Novozir
- Dithan

V žádném případě nepoužívat BENLATE!

Rez napadá cereusy, u roubovanců je možná infekce z podložky. Spory se udržují v půdě a v příznivých podmínkách klíčí. Choroba se projeví promáčklým tmavě hnědým temenem rostliny. V této fázi je již zasažena celá rostlina, protože infekce postupuje od kořenů.
Já jsem aplikoval Novozir a měl jsem celou sbírku krásně růžovou, zvláště bílé mamilárie. Ze začátku to byl pro mě šok, ale stačilo pár zálivek svrchu zahradním postřikovačem a bylo to v pořádku.

Petr Mlček


Konference KAKTUSY A SUKULENTY
kaktusy@pandora.cz