Pěstování kaktusů ze semen

Obrázkový čtrnáctideník ZAHRADA (dříve „Zahrada domácí a Školní) šéfredaktor Josef Vaněk, zahradní architekt v Chrudimi
Ročník XXIII/1929, sešit 11., strana 169
 
Odpověď na dotaz.
 
Dotaz: Jak se vypěstují kaktusy ze semen v pokoji a v jakých nádobách? J. H. v B.
 
Odpověď: Kaktusy vyséváme po většině koncem března nebo v dubnu. Zem pro výsev připravíme se z polovin staré listovky a prosátého praného říčního písku. Upotřebíme mělkých misek, dokonale čistých. Po naplnění misek urovnáme zem, mírně přitlačíme a semeno stejnoměrně a řídce zasejeme. Zemí se nezasypává nebo jen velmi skrovně, přimačkne se však mírně vždy. Povrch nádoby pokryje se sklem, jež nesmí dosahovati na zem, nýbrž mezera mezi zemí a sklem musí obnášeti as 1 cm.
 
Zem zalije se čistou, vlažnou vodou a nádobu postavíme do teploty 15-20°C. Zem udržuje se mírně vlhkou, vyschnouti nesmí. Sklo sejme se, jakmile semena vzklíčí a povrch země udržujeme sušeji. Vzešlé semenáče přepícháme, když vyvinuly několik chomáčků ostnů do misek naplněných zemí připravovanou podobně jako pro semenáčky. Zaléváme rosenkou a jen v pádu opravdové potřeby. V létě umístíme semenáče pod okna pařeniště nebo na okna pokoje a chráníme je proti prudkému slunci jemným papírem nebo zabílením oken.
 

Komentář:
Není třeba příliš komentáře. Ponecháme stranou různé způsoby vysévání pod zářivky, a budeme se věnovat tomu klasickému způsobu výsevu na přirozeném světle. Zem pro výsev – nechceme-li použít některé z drtí (antuka, zeolit) hydroponicky sycené živinami, můžeme použít tak, jak výše uvedeno. Jen je třeba (např. v mikrotenovém sáčku a v mikrovlnce, nebo v zavařovací sklenici a v páře) zeminu důkladně tepelně sterilizovat.
 
Také misky používáme poněkud jiné, než dříve dřevěné či plechové a sklem přikryté. Velmi populární je například miska s víčkem od nanukového dortu, ale i např. plastová miska s víčkem, která se nechá koupit u Chrudimského kaktusáře, a do níž se vejde přesně 12 plastových květináčků 4x4 – do nichž se vejde asi po 40 a 50 semen.
 
Hlavní rozdíl je v tom, že průsvitný kryt z misky nesnímáme hned po vyklíčení, ale až tehdy, když jsou semenáčky dostatečně velké, resp.když se v misce tísní a je třeba (po vyschnutí a „zavadnutí“) semenáčky přepichovat.

Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz