Coryphantha kracikii

Rostlina bezesporu krásná. Zvířený prach okolo popisu si už pomalu sedá a nám se otevírá prostor pro střízlivější pohled na celou záležitost. Plzeňským cestovatelům se jejím nálezem povedl jistě husarský kousek. Přes veškeré nedostatky provázející popis, jde, zdá se, o dobrý druh.

Coryphantha kracikii

To ostatně svým postojem potvrdil i přední odborník na rod Coryphantha, pan R. Dicht. Od samého začátku je jisté, že rostlina náleží do příbuzenského okruhu Cor. salinensis. Nejblíže jí stojí trochu sporná a nejednoznačně nazývaná rostlina, které říkám „Cor. borwigii“. Ta pochází z okolí Viesca a je pravděpodobné, že její výskyt bude pokračovat i směrem na severozápad k naší Cor. kracikii.
 
Bez zajímavosti není ani nález Cor. aff. kracikii o mnoho kilometrů na sever v okolí Ciudad Camargo ve státě Chihuahua. Je to nález GFG (Bohata, Krejzlík a Myšák) z léta loňského roku. Má se za to, že rostliny jsou svým jemnějším vzezřením trochu podobné na Cor. werdermannii. Jde-li o pouhou konvergenci, nebo o skutečnou příbuznost, je zatím otázkou.
 
No, uvidíme. Myslím, že toto vše je teprve začátek story. Věřím v korektní průběh další diskuse. Takto krásná rostlina si to zaslouží, tím jsem si jist.

Jarda Šnicer