Výstava kaktusů – Hradec Králové 2002 

Tradičně docela hezká výstava kaktusů proběhla opět v první polovině června. Předseda Josef Kohout (na snímku uprostřed) říká, že výstava je každý rok středobodem spolkového dění.

Přesto, že návštěvnost byla tradičně bohatá, předpokládám, že právě ty milý čtenáři nebo čtenářko jste se výstavy nezúčastnili, takže právě pro tebe je určena naše fotografická minireportáž. Protože můj digitální fotoaparát byl v opravě, omlouvám se za sníženou kvalitu reprodukcí. Ale i tak si jistě dovedete představit fascinující krásu květů Trichocereus grandiflorus.

Každý z vystavujících si aranžoval vlastní expozici. Tahle – jak popiska prozrazuje – je právě Honzy Čápa.

Tato kytička má na jmenovce napsáno Lobivia horrida. Její květ je ovšem zajímavě zlatý – možná inspirace pro módní návrháře?

Na výstavě měly své místo i ostatní sukulenty. Tacitus bellus (Graptopetalum bellum) bylo terčem zaslouženého obdivu.

Lobivia rubescens

Nechyběly však ani další kvetoucí rostliny, které se jistě zalíbí i návštěvníkům našeho webu. Na obrázcích jsou Justova Lobivia rubescens; smetanově kvetoucí Rebutia „Rektoříkova” hybrida a Sulcorebutia breviflora ze sbírky Jana Čápa.

Rebutia „Rektoříkova” hybrida

Sulcorebutia breviflora

Na výstavě nechyběla ani expozice, která představovala rostliny poškozené pěstitelskými chybami.

Tady se střídali členové spolku, kteří návštěvníkům vysvětlovali, jaké chyby zavinily poškození rostlin, a co dělat, aby se podobných chyb vyvarovali.

Výstava byla samozřejmě i prodejní. V nabídce byly jak zcela běžné kaktusy pro začátečníky, tak i vzácné ariokarpusy a další „špeky”.

Pro děti byla určena tombola. Losy byly za korunu a každý šestý vyhrával. Nechybělo ovšem mnoho, a z tomboly sešlo, neboť úřednice na magistrátu povolení ke konání tomboly podmiňovala plněním nesmyslných požadavků, včetně výpisu z trestního rejstříku, povolením k podnikatelské činnosti a dokonce požadovala i vytištění a vyvěšení tažební listiny a pravidel tomboly. Ještě že nepožadovala přítomnost státního notáře. To už by se asi prodej několika stovek losů za několik stovek korun opravdu nevyplatil.

A tak zase za rok …


Pavel Pavlíček