Frailea - proč, kdy a jak dlouho kvetou? (2.)

V přehledném článku o rodu Frailea z pera E.W. Putmana v Nat. Cact. & Succ. J. 23: 54-56, 1968 shrnuje své názory takto: „Všechny druhy, které znám kvetou žlutě. Poupata vyrůstají na temeni rostliny v květnu až srpnu (v mé sbírce). Na rostlinách je vidět mnohem více poupat než květů, ale poupata vždy velmi brzo dosáhnou plodu plného zralých semen. Tento jev mezi kaktusy unikátní, je znám od jiných rostlin, se nazývá kleistogamie, zaručuje nám, že vznikající semeno je pravého původu. Ačkoli se u mých rostlin kleistogamie projevuje často, nemám nedostatek květů, Každá z mých rostlin obvykle během sezóny zvládne otevřít několik květů, to na rozdíl oproti tvrzení, že kvetou minimálně. Ani jsem nepozoroval, že by vykvétaly jen v pravé poledne a jen za horkého a jasného dne. Květy se v mé sbírce otevírají i v podvečer anebo i když je zcela zataženo. Je nesmysl generalizovat chování rostlin. Rostliny pěstuji na plném slunci, ale jiní pěstitelé je udržují trochu ve stínu. Každý si musí zjistit jaké podmínky nejlépe vyhovují jeho rostlinám a zjistí-li, že některé Fraileje kvetou i ve stínu, tak nebude předpokládat, že pokvetou i na plném slunci. Moje rostliny si libují na plném slunci a netrpí popáleninami ani v tom nejprudším slunci.”

Udo Köhler v článku o Frailea matoana (Kakteen Sukkulenten 9(1974):21,22) ... „Doporučuje se trochu humózní zem a polostín ( nebo jako u mne čerstvý, proudící vzduch). Teprve, když v dusném počasí vyhánějí poupata, doporučuje se slunné stanoviště. Květy, pro něž autoři udávají průměr 20 mm, se zdají být za příznivého počasí větší. Snad jako první květy, které autoři pozorovali byly „jen první nouzové květy”. Fraileje podle podmínek pěstování vykazují rozdílnou velikost květů. Moje rostlina měla průměr květu skoro 40 mm. Kromě toho byl květ otevřen celá dvě odpoledne.”

Frailea schilinzkyana AA88   Frailea densispina AH114

Frailea schilinzkyana AA88

 

Frailea densispina AH114

Udo Köhler v článku Frailea - ... jak dlouho kvete (KUAS 19(1968):166-167).. ...V Karlsruhe jsem získal rostliny sp.n. HU 177. Rostliny nevypadaly jako typické importy, byly již zdejším podmínkám tak přizpůsobené, že nové přírůstky na těle rostlin nebyly zřetelné. Byly tak kultivované, že začaly kvést. Ke konci srpna jsem vyfotografoval vývoj otevírání květu, získané fotografie jsou zpomalený záznam. A potom přišlo další překvapení - velké jasně žluté květy vydržely dva dny.

... Delší doba kvetení v severo- a středoněmeckých podmínkách je možná výjimečně, zejména u importů. Toto mi potvrdila zpráva pana Schleipfera (KUAS 19(1968): 10), který to pozoroval u rostlin z jeho nabídky na rok 1967 a to přímo u importů HU 177. Dále jsem byl ujištěn dr. Hartlem, že mu Frailea catapharctoides kvete v Mnichově při dobrém počasí pravidelně dva dny (přes poledne).

Frailea pygmaea var. lilalunula, FR 1385B
Frailea pygmaea var. lilalunula, FR 1385B


Pozorování delší doby kvetení potvrdil i pan dr. Schummel a to z ještě teplejší oblasti - z Miškolce v Maďarsku. V jeho sbírce kvetou pěti až šestileté Frailea colombiana dokonce čtyři dny a přibližně stejně stará Frailea schilinzkyana dva až tři dny. Vypozoroval, že rostliny umístěné ve skleníku nekvetou, naproti tomu umístěné na plném slunci ano. Z toho plyne, že délka kvetení závisí na délce osvitu sluncem po celou dobu vývinu poupěte. Podle dr. Schummela platí, čím delší doba a intenzita, tím delší doba kvetení. Obecně bych toto vše shrnul - delší kvetení Frailejí než jeden den vyžaduje mnoho světla, přírodní slunce a teplo - vyšší denní teploty (hlavně přes poledne). Splníme-li tyto podmínky, jistě nám takto pokvetou nejen importy.


Lubomír Berka
berka.frailea@ceznam.cz