Echeveria laui – moje kráska!
Mexiko, Oaxaca, Tomellin Caňon. Příkré stěny údolí, holé slepencové skály, spalující slunce. V těchto tvrdých podmínkách rostou krásné růžice Echeveria laui, vyznačující se tlustými listy se světle modrým povlakem tlumícím intenzitu slunečního záření, široce rozprostřenými jemnými kořeny a rozmnožováním prachovými semeny.

Pěstování
Pěstování této na první pohled nedosažitelné krásky není v našich domácích podmínkách příliš složité. Rostliny pěstujeme v propustném substrátu, složeném například z písku, perlitu a rašeliny. Raději v plochých miskách nebo nižších květnících.

  Echeveria laui, foto Z. Podešva

Zaléváme nejlépe spodem, podmokem. Růžicím neprospívá voda na list a vyhovuje jim nárazová zálivka jednou za čas, zato důkladná. Květníky klidně necháme stát ve vodě, takže rostliny intenzivně sají. Následuje dostatečné proschnutí substrátu – perioda zalévání v létě je asi 2 týdny. V zimě omezíme zálivku na mírné provlhčení substrátu jednou za 3-6 týdnů (podle teploty a světelných podmínek).

Stanoviště v zimě, v létě…
Stanoviště volíme dostatečně světlé. To je hlavní podmínka pro úspěšné pěstování. V trvalém stínu se rostliny vytahují, zbarvují se světle zeleně, tvoří jen velmi slabý povlak a při trvalejší vlhkosti substrátu snáze podléhají hnilobě.

V létě jim vyhovují vyšší teploty.Osvědčuje se mi i volná kultura (stanoviště na svahu orientovaném na jih, ze severu chráněno zdí, ochrana proti dešti polyetylénovou fólií). Přímé slunce, cirkulace vzduchu a kolísání denních a nočních teplot dělá divy. Rostliny umisťuji ven v květnu a zpočátku je chráním před sluncem, které dokáže dostatečně nepřivyklé rostliny vážně poškodit. Za těchto podmínek se postupně vytvoří tvrdé kompaktní růžice s mimořádně silným povlakem a intenzivně kvetou. V zimě plně vyhovuje umístění u okna nad topením, problémem není ani nižší teplota kolem 12-15 oC.

Je potěšitelné, že i rostliny celoročně umístěné na okenním parapetu (za předpokladu dostatečně světlého stanoviště) prospívají dobře a postupně dorostou až do průměru kolem 20 cm.

Kvetení, množení
Po dosažení dostatečné velikosti (asi 10 cm v průměru) začne v dobrých světelných podmínkách v zimě nebo zjara, mírně stranou vegetačního vrcholu, rostlinám rašit až 30 cm dlouhý květní stvol. Menší sytě červené květy se žlutými prašníky vykvétají postupně po dobu několika měsíců. Větší rostliny z venkovní kultury mají tolik květních stvolů, že kvetou prakticky neustále.

kvetoucí Echeveria laui   detail květenství Echeveria laui

Ani množení Echeverie laui není náročné. Rostliny jsou samosprašné, květy opyluji v období, když se na blizně vytvoří lepivá vrstvička. Tak, jak se postupně rozvíjejí květy, dozrávají postupně i plody. Prachových semínek se tvoří mnoho. Pokud jsou čerstvá, klíčí velmi dobře ve stále vlhkém, nikoli přemočeném písčitém substrátu. Vysévám v červenci až srpnu do plochých větších misek umístěných na okenním parapetu. Vrstva substrátu je nízká, výsev nechávám několik měsíců po vyklíčení přikrytý. V tomto období potřebují křehké klíčence ochranu před přímým sluncem. Semenáčky dorostlé do velikosti několika mm začnu otužovat. Toto období nastává v zimě. Kratší období sucha střídám s mírnou zálivkou a občas přisvětluji. Semenáčky jsou proti vlhkosti odolné, chráním je pouze proti přelití listů. Přepichuji v létě asi rok po výsevu mírně zavadlé rostlinky do suchého substrátu. Po několika dnech zalévám, ve vlhkém substrátu poškozené kořeny rychle regenerují. Rostlinkám vyhovují dostatečně velké ploché misky, kde mají možnost růst pohromadě. V dobrých podmínkách již větší část čtyřletých rostlin začíná kvést. Vegetativní množení listovými řízky není příliš efektivní, vyžaduje trpělivost a použití listů menších růžic.


Radek Lilich