Alberto Vojtěch Frič - Čerwuiš
aneb Z Pacheka do Pacheka oklikou přes střední Evropu

Tato knížka A. V. Friče popisuje autentický vzpomínkový příběh jihoamerického indiána divokého kmene Čamakoko, který přijel roku 1908 s cestovatelem Fričem do Prahy. Pod vnějšími anekdotickými epizodami „divocha v civilizaci” skrývá tragický osud nešťastníka, který obětoval svou totožnost pro záchranu svého vymírajícího kmene. Druhé vydání bylo rozšířeno o nově nalezené fotografie a rukopisy, zejména o zpáteční cestě obou cestovatelů do Jižní Ameriky.

Pro ilustraci přinášíme krátký výňatek z vyprávění našeho velkého cestovatele:

„Můj teprve polozkrocený kůň si podupával, bujně se vzpínal, odfrkoval a i mně bylo veselo. Přitiskl jsem se k sedlu, položil hlavu na hřívu koně, povolil mu uzdu a pustil ho plným tryskem. Ukradl jsem drsnému životu zas několik krásných, šťastných chvilek.

  A. V. Frič - Čerwuiš

Na Čerwuiše jsem dočista zapomněl. Nenapadlo mě, že bude mít o mne strach a pustí se za mnou. Možná, že jenom jeho bělouš dostal chuť se také provětrat a Čerwuiš ho nedovedl zadržet. Chvíli ještě seděl v sedle, ale pak už se jen držel hřívy a letěl vzduchem vedle koně, až se svalil na zem, na které byl přece jen jistější. Nechal koně koněm a šel pěšky po mé stopě. Ale to všechno já nevěděl, byl jsem už daleko vpředu a proud větru mi zalehl do uší. Až v jakémsi malém háječku jsem zastavil, seskočil z koně, povolil mu sedlo, natáhl se do vysoké trávy a než mne dojeli ostatní, pozoroval kolibříky ve větvích. Všichni jsme pak museli čekat na Čerwuiše: šel rozkročmo, jak byl prodřený od sedla, a sdělil nám své pevné rozhodnutí, že v nynějším životě bude nadále chodit už jen pěšky.”

Knížka přináší 272 stran, 64 černobílých dokumentárních fotografií, formát 145x195 mm, je v pevné vazbě s přebalem, cena 285 Kč. Objednat ji můžete v prodejně Chrudimský kaktusář.


Pavel Pavlíček