Název
REBUTIA VIOLACIFLORA Backeb. var. KNUTHIANA (Backeb.) Don.
 

Taxon
Rebutia violaciflora Backeberg var. knuthiana (Backeberg) Donald, Cactus, 9 : 40, 1954
Rebutia knuthiana Backeb. in Backeberg et Knuth, Kaktus ABC, p. 416, 1935
Rebutia minuscula K.Sch. var. minuscula f. knuthiana (Backeb.), Buin. et Don.,
Sukkulentenkunde, 7/8 : 99, 1963
Varieta byla pojmenována na počest F.M.Knutha, dánského botanika a sběratele kaktusů.

 

Popis
Tělo
stonek jednoduchý až odnožující, kulovitý, až 45 mm široký, matně světle zelený; temeno snížené, překryté trny. Žeber 16-20, spirálovitá, rozložená do drobných plochých hrbolků; areoly okrouhlé až oválné, nahnědle plstnaté, umístěné na vrcholu hrbolků. Trnů 20-30, těžko rozlišitelné na okrajové a středové, nahoře světle zlatohnědé, dole světlejší, více okrajové světlejší až bělavé a slabší, někdy až vlasové, trny paprskovitě směřující do stran a navzájem propletené.
Květy
úzce nálevkovité, asi 45 mm dlouhé, karmínově červené, samosprašné; okvětní lístky kopinaté, špičaté, květní lůžko a květní trubka karmínově červené, pokryté nahnědle červenými špičatými šupinami; nitky světle karmínové, prašníky žluté; čnělka narůžovělá, blizna se 4-5 rameny bělavá, ramena blizny nitkovitá, roztažená, stojící značně výše než prašníky.
Plod
kulovitý, 3-4 mm velký, nahnědle červený.
Semena
asi 1,2 mm dlouhá, 0,7 mm široká, nejširší blízko hila; hilum bazální, bílé; testa leskle černá.

 

Variety
Rozdíly pozorované uvnitř R. violaciflora var. knuthiana jsou spíše jen důsledkem vlivu kultury, týkají se hlavně síly a barvy trnů. R. violaciflora var. knuthiana byla nabízena Wessnerem pod číslem Wess. 94311.

 

Výskyt
R. violaciflora var. knuthiana pochází z Argentiny, z provincie Salta z Quebrada Escoipe, z nadmořské výšky 3000 m.

 

Pěstování
R. violaciflora var. knuthiana je nenáročná rostlina, semena dobře klíčí a semenáčky dorůstají během 2-3 roků do květuschopnosti. Starší rostliny pak často vykvétají současně věnečkem květů kolem celého těla. Svými nároky na pěstování se var. knuthiana nikterak neliší od jiných variet R. violaciflora.

 

Poznámky
Tento taxon byl nejprve popsán jako samostatný druh, později byl přiřazen na úroveň variety R. violaciflora a nakonec na úroveň formy R. minuscula, když R. violaciflora byla přiřazena jako subspecie. Z nových nálezu R. violaciflora a R. minuscula vyplývá, že jejich areály jsou oddělené a jejich vzájemné rozdíly opravňují samostatné postavení těchto taxonů na úrovni druhu. Hlavní rozdíl odlišující var. knuthiana od ostatních variet R. violaciflora je tvar a zbarvení květů. Rozdíly by ale asi lépe vystihovalo rozlišení na úrovni formy. Další blízce příbuzný taxon, popsaný roku 1941 jako R. carminea Buin., se liší vyšším počtem ramen blizny (8) a širšími okvětními lístky.

 

Literatura
Backeberg C., Die Cactaceae, 3 : 1550, 1959
Backeberg C., Das Kakteenlexikon, p. 385, 1966
Donald J., The Classification of the Rebutias; Ashingtonia, 2, 1976
Hlinecký A., Rod Rebutia K.Schumann; Fričiana, 5/36 : 13, 1965
Krainz H., Rebutia violaciflora Backeberg; Die Kakteen, CVc, 15.7.1960

 

Autoři
Text: Otakar Šída.
Foto a sbírka: Karel Crkal.


návrat na seznam rodů

Diskuze:

Vaše jméno:
Text:

Ochrana proti spamu: sečtěte prosím osm a osm