Název
LOBIVIA PAMPANA Br. et R. var. PAMPANA
 

Taxon
Lobivia pampana Britton et Rose, The Cactaceae, 3 : 56, 1922
Echinopsis mistiensis Werd. et Backeb., Neue Kakt., p. 84, 1931
Lobivia mistiensis (Werd. et Backeb.) Backeb.
Lobivia moqueguana Kníže n. n.
Druh byl pojmenován podle naleziště Pampa de Arrieros v Peru.

 

Popis
Tělo
kulovité, odnožující, 50-70 mm široké, epidermis modrozelená; žeber 17-21, mírně vlnitá, rozložená v hrboly, areoly oválné s bělavou plstí, která později mizí. Trnů 15-20, až 50 mm dlouhé, jehlovité, zahnuté, hnědavé, okrajové a středové trny nerozlišitelné.
Květ
až 60 mm dlouhý, trubka porostlá světlými vlasy, okvětní lístky červené se žlutavým nádechem, tyčinky ve dvou sériích, nitky žlutavé, prašníky žluté, čnělka a blizna zelenavé.
Plod
kulovitý, se světlými vlasy.
Semena
protáhlá, 1,2 mm dlouhá, černá, matná.

 

Variety
L. pampana vykazuje drobné odchylky v počtu žeber a trnů. Žádná z těchto tvarových odchylek však nebyla popsána ani jako varieta, ani jako forma.

 

Výskyt
Typová lokalita L. pampana je u Pampa de Arrieros v jižním Peru ve výšce 4000 m n. m. Toto území volně navazuje na severočilské pouště.

 

Pěstování
L. pampana jako všechny vysokohorské druhy vyžaduje dostatek světla a čerstvého vzduchu v létě, v zimě pak velmi chladné a pokud možno světlé stanoviště. Všechny lobívie a vysokohorské zvlášť, se při vyšších teplotách probouzejí a začínají růst. Jednak se deformují a v příští sezóně nekvetou vůbec, nebo jen velmi málo. Roubování je zbytečné. Pokud se rozhodneme roubovat, volíme velmi chladnou podložku (Trichocereus). Semena dobře klíčí a semenáčky jsou brzo velké.

 

Poznámky
C.Backeberg vedl L. pampana a L. mistiensis jako samostatné druhy. W.Rausch ve svém pojetí je obě slučuje v jeden druh a současně k ním zařazuje nepopsanou L. moqueguana, kterou nalezl Karel Kníže blízko Moquegua, jižně od Arequipy. Řada znaků je shodná pro všechny tři druhy, lze odlišit jen okrajové typy variability a to ještě velmi těžko.

 

Literatura
Backeberg C., Das kakteenlexikon, p. 212, 1976
Rausch W., Lobivia, 1 : 12, 1975

 

Autoři
Text: Jaroslav Ullmann.
Ve sbírce: Josefa Calty fotografoval Karel Crkal.


návrat na seznam rodů

Diskuze:

Vaše jméno:
Text:

Ochrana proti spamu: sečtěte prosím ctyri a osm