Název
LOBIVIA LATERITIA (Gürke) Br. et R. var. KUPPERIANA (Backeb.) Rausch
 

Taxon
Lobivia lateritia (Gürke) Britton et Rose var. kupperiana (Backeberg) Rausch, Lobivia, 2 : 76, 1975
Lobivia kupperiana Backeberg, in Backeberg et Knuth, Kaktus ABC, p. 234, 414, 1935
Lobivia kupperiana Backeb. var. rubriflora Backeb., Die Cactaceae, 3 : 1441, 1959
Lobivia horrida Ritt., Taxon, 12 : 124, 1963
Varieta byla pojmenována podle dr.Waltera Kuppera (1874-1953), německého botanika, kustoda botanické zahrady v Mnichově, znalce kaktusů a orchidejí.

 

Popis
Tělo
jednotlivé kulovité, později až krátce válcovité, až 100 mm vysoké a 80 mm široké, epidermis šedozelená, na temeni modravě zelená. Žeber 20, ostrohranná, 4 mm vysoká, šikmo postavená, hlubokými zářezy rozdělená na hrboly; areoly kruhovité, až 5 mm široké, 15 mm od sebe vzdálené, s bílou plstí. Okrajových trnů 10, jehlovité až šídlovité, světlé s tmavou špičkou; středové trny 1-2, přímé, šídlovité až jehlovité, až 40 mm dlouhé, tmavohnědé až černé, špička tmavší a báze světlejší.
Květy
nálevkovité, 45 mm dlouhé, až 50 mm široké; trubka červenozelená s hnědými šupinami a vlasy; vnější okvětní lístky špinavě červenozelené; vnitřní okvětní lístky rezavě žluté až bledě žluté; tyčinky ve dvou sériích, první v dolní polovině trubky, druhá na okraji jícnu, nitky a prašníky světle žluté; čnělka jen 15 mm dlouhá, žlutavá, blizna sedmiklanná, krémová.
Plod
kulovitý, podélně pukající, porostlý šupinami a vlasy jako trubka.
Semeno
protáhlé, lehce zahnuté, 1,3 mm dlouhé, hilum oválné, testa matně černá, jemně hrbolatá.

 

Variety
L. lateritia var. kupperiana je proměnlivá především v délce středových trnů i v barvě květů. C.Backeberg na základě odlišné barvy květů popsal L.kupperiana var. rubriflora.

 

Výskyt
Var. kupperiana rosta v jižní Bolívii mezi Tupiza a El Puente ve výškách kolem 3000 m n. m. Tento areál je téměř shodný s areálem L.lateritia se všemi jejími ostatními varietami.

 

Pěstování
Jako všechny vysokohorské druhy vyžaduje i var. kupperiana hodně světla a čerstvého vzduchu. Zimní teploty do 10 stup. C jsou zárukou, že se rostliny během zimování neprobudí a v příštím roce bohatě pokvetou. V době letní stagnace při nevhodné zálivce může dojít ke hnilobě kořenů. Začátečníkům možno doporučit naroubování na odolnější podložku (Trichocereus pasacana, T. schikendantzii apod.).

 

Poznámky
Originální popisy L.horrida a L.kupperiana se liší délkou těla, počtem žeber a trnů. U obou těchto taxonů v druhové úrovni byla popsána červenokvětá varieta. V tomto případě můžeme o L.horrida hovořit jako o stanovištní formě L.lateritia var. kupperiana. Proto Rausch uvádí L.kupperiana var. rubriflora a L.horrida jako synonyma L.lateritia var. kupperiana. Červenokvětá varieta L.horrida var. sanguiniflora Ritt. je Rauschem přehodnocena jako L.lateritia var. sanguiniflora. Přesnější by bylo, aby L.lateritia var. sanguiniflora zahrnovala červenokvěté variety jak L.horrida, tak i L.kupperiana. Pak by na základě priority bylo správné jméno L.lateritia var. rubriflora. Protože červený květ je jediným rozlišovacím znakem, můžeme hovořit nejvýše o úrovni formy. Podle mého názoru je L.lateritia var. sanguiniflora neopodstatněná. Zařazení L.kupperiana jako var. k L.lateritia se vzhledem k současným znalostem o této skupině zdá být nejsprávnější.

 

Literatura
Backeberg C., Die Cactaceae, 3 : 1441, 1959
Backeberg C., Das Kakteenlexikon, p. 209, 210, 1976
Rausch W., Lobivia, 2 : 76, 1975

 

Autoři
Text: Jaroslav Ullmann.
Foto: Karel Crkal.


návrat na seznam rodů

Diskuze:

Vaše jméno:
Text:

Ochrana proti spamu: sečtěte prosím tri a ctyri